Αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο έχουν προκαλέσει τα μέτρα της κυβέρνησης για αναστολή θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, χωρίς εναλλακτικό σχέδιο και οι δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη ότι είναι δύσκολο να εκπονηθεί σχέδιο στήριξης για τους ανθρώπους της Τέχνης καθώς πολλοί κινούνται στο πλαίσιο της «μαύρης οικονομίας».
Θέση πήρε και η Δήμητρα Γαλάνη, μιλώντας στην Καθημερινή, μαζί με άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες της μουσικής και του θεάτρου, η οποία καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου για ολιγωρία στην στήριξη του Πολιτισμού. “Το καταλαβαίνω μεν, γιατί ό,τι συμβαίνει είναι πρωτοφανές, αλλά φανερώνει και μία απουσία βαθιάς γνώσης του τί σημαίνει μουσική, θέατρο, ψυχαγωγία, πολιτισμός” αναφέρει και προσθέτει: “Πολιτισμός είναι και ο τρόπος που ο κόσμος στην Ελλάδα ψυχαγωγείται, γλεντάει μέσα από δημοτικά τραγούδια και πανηγύρια, τα οποία κάποιες αστικές νοοτροπίες τα θεωρούν περίεργα και λίγο γραφικά. Πολιτισμός είναι και μία ροκ συναυλία. το τραγούδι ειδικά είναι θησαυροφυλάκιο της γλώσσας των ποιητών, αλλά και ο χώρος που ο Έλληνας θα εκτονωθεί”. “Όταν αυτό περιορίζεται λόγω συνθηκών, πρέπει είτε να επιδεικνύεις σχέδιο ή να συγκεντρώνεις ανθρώπους ώστε να το φτιάξεις”.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
“Ο κλάδος του πολιτισμού είναι ο πλέον πληττόμενος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Είμαι πολλά χρόνια στη δουλειά και διαθέτω απόθεμα, αλλά δεν είναι όλοι έτσι. Πολλοί και ιδιαίτερα νέοι συνάδελφοι ζουν από τη ροή των παραστάσεων. Και ενώ η δισκογραφία είναι κατεστραμμένη, η εγχώρια ψηφιακή αγορά, ανήμπορη και τα πνευματικά δικαιώματα σε χάος, μας ενοχλούν οι συναυλίες, που τηρούν το υγειονομικό πρωτόκολλο και όχι το γεγονός πως οι επιβάτες του μετρό στοιβάζονται σαν σαρδέλες, τα αεροπλάνα έχουν 100% πληρότητα και οι τάξεις από 25 μαθητές”, τονίζει η κυρία Γαλάνη.
«Είναι δυνατόν σοβαροί επαγγελματίες να θεωρούνται χομπίστες»;
Και προσθέτει: “Θα ήθελα να δω τα αρμόδια υπουργεία σε ένα τραπέζι με τους ανθρώπους που πλήττονται, ώστε να βρεθούν λύσεις. Να επιδοτηθούν λόγου χάρη οι δημιουργοί μέσω των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης. Να βρεθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας των χειμερινών χώρων που να εξασφαλίζει τη δημόσια υγεία. Να ξεκινήσει διάλογος αλλά χωρίς την επικίνδυνη θέση ότι η εργασία των μουσικών είναι μαύρη. Είναι δυνατόν σοβαροί επαγγελματίες να θεωρούνται χομπίστες;
Τα μητρώα και λοιπά είναι προφάσεις. Ήταν γραμμένοι σε μητρώο ο Γιάννης Βασιλόπουλος και ο Γιώργος Κόρος όταν έπαιζαν τα αριστουργήματά τους; Χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του πολιτισμού θα μιλάμε για καταστροφή. Θα αλλάξουν επάγγελμα άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να κάνουν κάτι άλλο, γιατί είναι μοναδικοί στο είδος τους. Καλλιτέχνης είναι αυτός που μπορεί να είναι μόνο καλλιτέχνης. Είναι δύσκολο να το καταλάβουν όσοι βλέπουν τεχνοκρατικά τα πράγματα, είναι όμως η πραγματικότητα”.
Τα σχόλια της Δήμητρας Γαλάνη, αναφέρονται σε δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού στη Βουλή, που προκάλεσαν αντιδράσεις. Η Λίνα Μενδώνη, εξηγώντας γιατί δεν υπήρξε σχέδιο στήριξης των ανθρώπων της Τέχνης, ανέφερε πως πολλοί κινούνται στο πλαίσιο της “μαύρης οικονομίας”.