Πολιτική

Λιβύη εξελίξεις: Δήλωση «βόμβα» από τον ΥΠΕΞ της χώρας της Βόρειας Αφρικής για Ελλάδα και Μάλτα

Λιβύη εξελίξεις: Ο Μοχάμεντ Ταχρ Σιγιάλα έκανε μια δήλωση που ήδη συζητιέται σε Ελλάδα και Τουρκία.

Μια δήλωση που ήδη συζητιέται σε Ελλάδα και Μάλτα έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μοχάμετ Τάχρ Σιγιάλα. Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της χώρας, ο Σιγιάλα ανέφερε πως «η Λιβύη θα συζητήσει με την Ελλάδα και την Μάλτα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της».

Πρόκειται για μια δήλωση-βόμβα. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης πρόσθεσε ακόμα πως η οριοθέτηση αυτών των θαλασσίων ζωνών θα γίνει με φιλικό τρόπο, θα υπηρετεί τα συμφέροντα της Λιβύης και θα είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. Χρειάζεται εδώ να υπενθυμίσουμε πως ο πρωθυπουργός της Τρίπολης, Φαγέζ Αλ Σάρατζ, υπέγραψε το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων και από τη μεριά της Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η συμφωνία αυτή έχει ήδη επικυρωθεί από την Τουρκική Βουλή, δεν επικυρώθηκε ποτέ από το μόνο εκλεγμένο σώμα στην Λιβύη, τη Βουλή της οποία προεδρεύει ο Ακίλα Σάλεχ Ισά, που βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, που έχει καταδικάσει το συγκεριμένο μνημόνιο.

Να θυμίσουμε πως υπέρ μιας συμφωνίας Ελλάδας – Λιβύης για την οριοθέτηση ΑΟΖ, που όμως θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας είχε κάνει λόγο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όταν επισκέφτηκε την Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών έγινε ενώ ο πρωθυπουργός της Τρίπολης -και σύμμαχος του Ερντογάν- Σάρατζ τελεί υπό παραίτηση, έχοντας ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει το αξίωμά του τον Οκτώβριο.

Δείτε τι μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο ANT1:

Εν τω μεταξύ, από το βήμα της Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός της χώρας επανέλαβε πως θα πρέπει άμεσα να αποχωρήσουν από τα λιβυκά εδάφη οι ξένες δυνάμεις που στηρίζουν το καθεστώς της Βεγγάζης ενώ υπογράμμισε πως οι δεσμεύσεις που η πλευρά Χαφτάρ ανέλαβε στην πρώτη διάσκεψη του Μαρόκου ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί.

Ο Χαλίφα Χάφταρ από την πλευρά του την ίδια ώρα επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι. Στο πλευρό του είναι ξανά και ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της χώρας Ακίλα Σάλεχ, ο οποίος έσπευσε υπογραμμίσει να δηλώσει πως τόσο ο ίδιος όσο και το «απόλυτο αφεντικό» της λιβυκής ανατολής βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος – ξεκαθαρίζοντας πως οι φυλές της χώρας εξακολουθούν να στηρίζουν τον Χάφταρ.

Την ώρα που τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα στην Λιβύη φαίνεται πως «ακονίζουν» και πάλι τα μαχαίρια τους οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Αιγύπτου συζήτησαν για τη λιβυκή κρίση στην Ιορδανία. Ζαν Ιβ Λε Ντριαν και Σούκρι συμφώνησαν πως η κρίση στην Λιβύη μπορεί να λυθεί μόνο μέσω της διπλωματίας. Οι εκκλήσεις φαίνεται πως δύσκολα πάντως θα εισακουστούν.

Στην Τρίπολη με το Συριακό παρατηρητήριο να υπογραμμίζει πως η Τουρκία έχει στείλει περισσότερους από 18.000 μαχητές από τη Συρία, τις μαζικές διαδηλώσεις των πολιτών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πείνα την ανεργία και τις διαρκείς διακοπές ρεύματος, διαδέχονται μάχες ανάμεσα στους μισθοφόρους που μέχρι πρότινος στήριζαν την κυβέρνηση Σάρατζ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο