Κόσμος

Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά Νάνσι Πελόζι: Θα μάθει να σέβεται

Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά Νάνσι Πελόζι: Τα βέλη του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Κατά της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Νάνσι Πελόζι, στράφηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αφορμή αποτέλεσε μια αποστροφή της Πελόζι, σε συνέντευξή τύπου την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος θέλοντας να επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ για τη δήλωσή του που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, είπε απευθυνόμενη στον Αμερικανό πρόεδρο:

«Δεν είσαι στη Βόρεια Κορέα, δεν είσαι στην Τουρκία, δεν είσαι στη Ρωσία κύριε πρόεδρε. Και, παρεμπιπτόντως, δεν είσαι στη Σαουδική Αραβία».

Η φράση αυτή της κ. Πελόζι προκάλεσε την αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι «θα μάθετε να σέβεστε την θέληση του τουρκικού λαού». «Η άνοδος της Νάνσι Πελόζι στη θέση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι το πραγματικά ανησυχητικό για την αμερικανική δημοκρατία, δεδομένης της κατάφωρης άγνοιάς της. Θα μάθετε να σέβεστε την θέληση του τουρκικού λαού» έγραψε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός κάνοντας mention στο tweet και την Νάνσι Πελόζι και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος Τραμπ θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών»:

Αναφορικά με τα λεγόμενα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα δεχτεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Βέβαια, η ανακοίνωση αυτή έγινε μία ημέρα αφότου ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας απέφυγε να δεσμευτεί στο θέμα αυτό, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις ακόμη και από στελέχη του κόμματός του. «Ο πρόεδρος θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα μιας ελεύθερης και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΕνάνι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, όταν πιέστηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τραμπ. Νωρίτερα, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της «ειρηνικής μεταβίβασης» της εξουσίας που, όπως σημείωσαν, κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.