Όπως ανακοίνωσαν στη σχετική ενημέρωσή τους οι βρετανικές αρχές για σήμερα Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού έφτασαν τα 6.874, καθώς πρόκειται για έναν αριθμό που συνιστά νέο ρεκόρ μετά τα 6.634 κρούσματα της χτεσινής καταμέτρησης.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι, αλλά στις πληροφορίες αυτές δεν περιλαμβάνονται δεδομένα από τη Σκωτία, για τεχνικούς λόγους. Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, ζήτησε να απαγορευτούν οι συναντήσεις μεταξύ ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικά νοικοκυριά, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την πρωτεύουσα, ώστε να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας.
https://www.youtube.com/watch?v=e47dWP-pT_0
«Ένα από τα πράγματα που είπα στον πρωθυπουργό (σ.σ. τον Μπόρις Τζόνσον) ήταν το εξής: Νομίζω ότι πρέπει να παρακολουθούμε τι συμβαίνει στη χώρα και να σταματήσουμε τις κοινωνικές επαφές των νοικοκυριών και το λέω αυτό με βαριά καρδιά», εξέφρασε ο δήμαρχος. Πάντως, πάνω από το 80% των πολιτών στη Βρετανία δεν τηρεί τις συστάσεις για αυτοαπομόνωση όταν εμφανίζει συμπτώματα κορωνοϊού ή σε περίπτωση που έχει έρθει σε επαφή με κάποιον ο οποίος έχει βγει θετικός στον ιό, όπως διαπίστωσε μια έρευνα.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επίσης, δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τα συμπτώματα της νόσου COVID-19. Η έρευνα εξάλλου, εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του αγγλικού προγράμματος τεστ και ιχνηλάτησης καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο τον αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων. Την έρευνα διενήργησε το πανεπιστήμιο του Λονδίνου King’s College, το οποίο διαπίστωσε ότι μόνο το 18,2% των ερωτηθέντων που ανέφερε ότι είχε συμπτώματα κορωνοϊού τις τελευταίες επτά ημέρες, δεν βγήκε από το σπίτι του από τότε που εμφανίστηκαν τα συμπτώματα και μόνο το 11,9% ζήτησε να υποβληθεί σε τεστ.
Παράλληλα, διαπίστωσε ότι μόνο το 10,9% εκείνων, που είχαν κληθεί από τις αρμόδιες αρχές να αυτοαπομονωθούν έπειτα από στενή επαφή τους με κρούσμα, το έκαναν για 14 ημέρες, όσες δηλαδή απαιτείται. Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ξεκίνησε την επιβολή προστίμων που φθάνουν τα 10.977 ευρώ για παραβίαση του μέτρου αυτοαπομόνωσης και θα καταβάλλει 545,5 ευρώ στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους για διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας της καραντίνας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η οικονομική στήριξη για αυτοαπομόνωση θα ενθαρρύνει την τήρηση των κανονισμών την ώρα που ο Τζόνσον δεσμεύτηκε απέναντι στους πολίτες να παρουσιάσει ένα άψογο σύστημα τεστ και ιχνηλάτησης, το οποίο ωστόσο έχει εμφανίσει προβλήματα και πολύ συχνά δεν φθάνει τον στόχο του 80% των επαφών ενώ οι δικαιολογίες που δόθηκαν για τη μη συμμόρφωση στους νέους κανονισμούς ποικίλλουν: Από την άγνοια προς τις κυβερνητικές οδηγίες μέχρι την αδυναμία να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα, σύμφωνα με την έρευνα.