Τεχνολογία

Google Maps: Παίρνει τη θέση του οδηγού – Θα επιταχύνει και θα φρενάρει μόνο του

Google Maps: Μία νέα λειτουργία έχει στη γνωστή πλατφόρμα πλοήγησης.

Το Google Maps, γνωστό σε όλον τον κόσμο για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους χρήστες μέσω των χαρτών του, αναβαθμίζεται. Συγκεκριμένα, η Android Automotive, η οποία βρίσκεται προς το παρόν μόνο στο Polestar 2, θα επιτρέπει στο Google Maps να μοιράζεται πληροφορίες με τα συστήματα του αυτοκινήτου. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Το αυτοκίνητο για παράδειγμα θα μπορεί να επιταχύνει και να φρενάρει, κρατώντας την ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Όταν όμως δεν υπάρχει κάποιο αυτοκίνητο μπροστά και οι συνθήκες το επιτρέπουν, τότε το αυτοκίνητο θα μπορεί να κάνει αυτόνομα κάποιες μικρές αλλαγές στην ταχύτητα, πάντα όμως μέσα στα όρια και τους νόμους του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Διευκρινίζεται πως τις πληροφορίες για τις συνθήκες θα λαμβάνει το infotainment από το Google Maps.

Στις πληροφορίες που θα δέχεται το σύστημα μπορεί να είναι και ο καιρός, η ώρα κ.ά. Σύμφωνα με την Google, οι πληροφορίες που περνάνε μέσω του συστήματος πολυμέσων είναι μόνο για την ασφάλεια του οδηγού και για να του διευκολύνει τη διαδρομή του.​ Φυσικά, αν δεν έχει το αυτοκίνητο Android λογισμικό, δεν θα υπάρχει αυτή η επικοινωνία με τις υπηρεσίες της Google. Το πρώτο αυτοκίνητο που διαθέτει το συγκεκριμένο λογισμικό είναι το Polestar 2.

Τι ακριβώς είναι το Google Maps;

Το Google Maps ή αλλιώς χάρτες της Google είναι υπηρεσία χαρτογράφησης στο διαδίκτυο. Η εφαρμογή και η τεχνολογία της υπηρεσίας παρέχεται από την Google και υποστηρίζει πολλές υπηρεσίες που βασίζονται σε χάρτες, συμπεριλαμβανομένου της ιστοσελίδας “χάρτες Google“. Προσφέρει χάρτες δρόμων και σχεδιαστή διαδρομών για μεταφορές με τα πόδια, αυτοκίνητο, ποδήλατο ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Περιλαμβάνει επίσης εντοπισμό των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε πόλεις σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι δορυφορικές εικόνες των χαρτών Google δεν ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο, ωστόσο η Google προσθέτει δεδομένα στη κύρια βάση δεδομένων της σε τακτική βάση και οι περισσότερες από τις εικόνες δεν είναι πάνω από τριών ετών.

Οι πρώτες λήψεις στην Ελλάδα έγιναν την περίοδο Απρίλιο – Ιούνιο 2011 αλλά τότε σταμάτησε, λόγω μπλοκαρίσματος από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Όμως, τον Ιανουάριο του 2015 επιτράπηκε στην εταιρεία να κάνει λήψεις, οι οποίες τελικά έγιναν την περίοδο Απρίλιο 2015 – Φεβρουάριο 2016. Η υπηρεσία έγινε νόμιμη τον Νοέμβριο του 2017 και τελικά έγινε διαθέσιμη στην Ελλάδα στις 24 Φεβρουαρίου 2019, αλλά έγιναν καινούριες λήψεις την περίοδο Σεπτέμβριο – Φεβρουάριο 2020, με ανανέωση των ίδιων περιοχών και προσθήκη και άλλων περιοχών της Ελλάδας στο street view. Συχνά προστίθενται καινούριες χώρες στο δίκτυο. Στο μέλλον, θα προστεθούν καινούργιες λήψεις οι οποίες έγιναν το 2020 με ανανέωση όλων των περιοχών.