Ελλάδα

ΝΟΤΑΜ πτήσεις: Με αρνητικό τεστ κορωνοϊού όσοι ταξιδεύουν από Τσεχία

ΝΟΤΑΜ πτήσεις: Το τεστ κορωνοϊού επίσης, πρέπει να έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR.

Με αρνητικό τεστ κορωνοϊού, μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους, θα εισέρχονται οι επιβάτες που ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από τη Δημοκρατία της Τσεχίας.

Το εν λόγω τεστ θα πρέπει να έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR, (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος) ενώ πρόκειται για αεροπορική οδηγία (NOTAM) που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και θα ισχύει από τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 τα μεσάνυχτα.

Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊο από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο στην αγγλική γλώσσα το οποίο θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο τους και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητάς τους.

Από την πλευρά τους, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη. Παράλληλα, παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση πριν την άφιξη στην Ελλάδα, πατώντας εδώ.

Στις χώρες που εκπέμπουν «SOS» για τον κορωνοϊό η Τσεχία

Άλλωστε, εφτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Τσεχία και Μάλτα) παρουσιάζουν μια εξέλιξη της επιδημίας της νόσου Covid-19 η οποία προκαλεί «μεγάλη ανησυχία» και σημαίνει αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, όπως ανακοίνωσε εκφράζοντας την ανησυχία του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Σύμφωνα με μια νέα έκθεση αξιολόγησης των κινδύνων, η οποία δημοσιοποιήθηκε από την εν λόγω ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των επιδημιών, αυτή η ομάδα χωρών παρουσιάζει «μια πιο αυξημένη αναλογία σοβαρών κρουσμάτων ή νοσηλείας» μαζί με αύξηση της θνησιμότητας που έχει «ήδη παρατηρηθεί» ή «μπορεί να παρατηρηθεί σύντομα».

Η ανησυχία σε αυτές τις χώρες οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων αφορά στους ηλικιωμένους, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού εντοπίζεται κυρίως στους πιο νέους ενηλίκους, οι οποίοι διατρέχουν ως εκ τούτου μικρότερο κίνδυνο. Τις τελευταίες ημέρες η πλειονότητα σε αυτή την κατηγορία «μοιάζει να πλησιάζει πολύ ανησυχητικά τα κριτήρια», κυρίως επειδή εκδηλώνονται νέα κρούσματα στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με ό,τι υπογραμμίζει το ECDC.