Μια “ανάσα” από το να χτυπήσει “κόκκινος” συναγερμός βρίσκεται η χώρα καθώς τα καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού δε λένε να μειωθούν. Ειδικά στην Αττική η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει. Οι νοσούντες στο λεκανοπέδιο συνεχίζουν να είναι τριψήφιοι ενώ ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το γεγονός πως μειώνονται οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 358 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.286. Επίσης, 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 20 (27.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Τέλος, 5 είναι οι νέοι καταγεγραμμένοι θάνατοι και 357 συνολικά στη χώρα.
Τονίζεται πως από τα 358 κρούσματα τα 194 βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ΜΕΘ που είναι διαθέσιμες ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τους ειδικούς, αλλά και την κυβέρνηση αφού το ΕΣΥ πιέζεται από τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς και από την αύξηση των διασωληνωμένων συμπολιτών μας. Χαρακτηριστικό είναι το ποσοστό κάλυψης των κλινών, το οποίο έχει εκτιναχθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, την 1η Σεπτεμβρίου ήταν κατειλημμένες 43 κλίνες ΜΕΘ από ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, με τον αριθμό των κλινών να έχει ανέλθει σήμερα σε 85.
Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τόνισε πως «έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα υλοποιούμε αναλόγως από τις περιπτώσεις που θα βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει στην Αθήνα και έχουμε 107 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με COVID. Αυτές τις 107 μέσα σε μία εβδομάδα μπορούμε να τις κάνουμε 150, ενεργοποιώντας και μετατρέποντας κάποιες άλλες κλίνες από πολυδύναμες μονάδες».
Η κ. Κοτανίδου ανέφερε ότι τα κρούσματα που μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν μένουν για πάντα εκεί και δεν καταλήγουν όλοι. Αυτή τη στιγμή η επιβίωση που έχουμε είναι σε υψηλό ποσοστό και οι ελληνικές ΜΕΘ έχουν πολύ καλύτερη επιβίωση από χώρες όπως οι ΗΠΑ και Βρετανία. Αυτή τη στιγμή έχουμε και πιο γρήγορη διακίνηση ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ, εξήγησε. Επίσης, αρνήθηκε πως στην τελευταία σύσκεψη συζητήθηκε το ενδεχόμενο lockdown αλλά μόνο το θέμα των ΜΕΘ.
Οι παράγοντες που οδηγούν σε νέο lockdown:
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, σε δηλώσεις του στο ίδιο Μέσο, τόνισε πως εκείνο που ανησυχεί τους επιστήμονες, ιδίως για την περιοχή της Αττικής αφορά την επιδείνωση των ποιοτικών στοιχείων που είναι τα εξής:
- ο αριθμός των κρουσμάτων
- ο αριθμός των διασωληνωμένων
- ο αριθμός των θανάτων
- ο αριθμός των εισαγωγών
- το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ
- το ποσοστό των δειγμάτων που βγαίνουν θετικά και
- ο δείκτης R0 για τον οποίο είπε ότι στην Αττική είναι «λίγο πάνω-λίγο κάτω» από το 1 με «ανοδική τάση»
«Όλα αυτά προοιωνίζουν μια θύελλα. Πρέπει πολίτες και πολιτεία, όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται στην Αττική», προσέθεσε ο κ. Σύψας.