Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντάνε οι νοσοκομειακοί γιατροί στις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ, που όπως καταγγέλουν είναι ανέτοιμο να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα πανδημίας. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καλεί αύριο Πέμπτη σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 12.00 στο υπουργείο Υγείας. Στα αιτήματα των γιατρών του ΕΣΥ καίρια θέση έχει το αίτημα για προσλήψεις προσωπικού και επίταξη των ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας.
Τα «εντέλλεσθε» και οι συμβάσεις με ημερομηνία λήξης δεν λύνουν το πρόβλημα
Οι νοσοκομειακοί γιατροί με την απεργία διαμαρτύρονται για τις «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές» τονίζοντας ότι «με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης» και «μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία, με «εντέλλεσθε» για 10 και 15 εφημερίες το μήνα» δεν θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας.
Θα υπάρχει πρόβλημα αντιμετώπισης και των άλλων ασθενειών
Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι βρισκόμαστε «μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος και το, έτσι και αλλιώς, τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας «ζορίζεται», αναφέροντας ότι «το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά».
Κάνει λόγο για «αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για Covid-19, ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών» και για «οn-off στην τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για τα υπόλοιπα νοσήματα, μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών».
Η ΟΕΝΓΕ ζητά την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ, σχεδιασμό για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα, καμία απόλυση επικουρικού και συμβασιούχου, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και στις κλειστές δομές. Επίσης άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.