Πολιτική

Σακελλαροπούλου Τουρκία: Νέα επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Φουάτ Οκτάι

Σακελλαροπούλου Τουρκία: Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης επιτέθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «προκαλεί και κάνει αστεία προπαγάνδα».

Οι επισκέψεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Καστελόριζο και Κύπρο έχουν ενοχλήσει την τουρκική κυβέρνηση. Αυτή τη φορά επίθεση στο πρόσωπο της Ελληνίδας Προέδρου της Δημοκρατίας έκανε ο Φουάτ Οκτά, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Οκτάι είπε χαρακτηριστικά: «Θα είναι προς το συμφέρον όλης της χώρας αν η Πρόεδρος της Ελλάδας υιοθετήσει τον λόγο της ειρήνης και του διαλόγου αντί του πολέμου». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Οι κατηγορίες της Προέδρου της Ελλάδας είναι μια αστεία, μάταιη προπαγάνδα και πρόκληση».

Να σημειώσουμε ότι η Πρόεδρος στο επίσημο δείπνο προς τιμήν της που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου το βράδυ της Δευτέρας, ανάμεσα σε άλλα, είπε: «Η εμπρηστική ρητορική της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ένταση που δεν στρέφεται βέβαια μόνο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπονομεύει ανοικτά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Το Κυπριακό συνιστά ένα μείζον διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα και ο ΟΗΕ είναι το πεδίο, για την Ελλάδα και την Κύπρο, της διαπραγμάτευσης και επίλυσης του. Αναγκαίες προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό θεωρούμε πως είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, με αποφυγή νέων τουρκικών παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η προσήλωση όλων στον συμφωνημένο στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η κατάργηση του πλήρως αναχρονιστικού συστήματος Εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και η απομάκρυνση του κατοχικού στρατού είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την επίλυση.

Ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε τουρκικά τετελεσμένα και να συναινέσουμε σε διχοτομικές λύσεις αποδοχής και νομιμοποίησης των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.

Αταλάντευτος κοινός μας στόχος παραμένει, μέχρι τελικής ευοδώσεως, ο τερματισμός της κατοχής και η επίτευξη συνολικής, συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού ζητήματος, στη βάση των δεσμευτικών για όλους σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε.

«Το κοινό και ισχυρό μήνυμα Λευκωσίας και Αθήνας απευθύνεται προς όλους τους εταίρους μας: Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο και στο διάλογο. Δεν θα υποκύψουμε, όμως, σε απειλές, προκλήσεις και εκφοβισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή διπλωματία και τις σχέσεις καλής γειτονίας που διατηρούν τα σύγχρονα κράτη δικαίου. Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, οι εταίροι μας ήδη έχουν δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή τους και επιβεβαιώσει τις ισχυρές στρατηγικές συνέργειες που έχουν οικοδομήσει η Ελλάδα και η Κύπρος», κατέληξε.