Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών ήταν ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδος και Κύπρου ενόψει της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την επανέναρξη Διερευνητικών Επαφών της πατρίδας μας με τη γειτονική χώρα.
Ωστόσο, είναι σαφές πως «τα όσα συνέβησαν με την Τουρκία τις τελευταίες μέρες, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, ή την Κύπρο και την Τουρκία, αλλά κυρίως αφορούν την Ευρώπη και την Τουρκία». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist, όπου σημείωσε ότι «είναι ένα πρόβλημα που έχει καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση. Και η Ευρώπη κατέστησε απολύτως σαφές ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου». Και προσέθεσε ότι «η Ευρώπη από θέση αρχής δεν αποδέχεται μονομερείς ενέργειες που είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο».
«Έχουμε πει κάτι απολύτως ξεκάθαρο από την αρχή: Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Τουρκία, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για το ένα θέμα, που αφορά στην οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Διεξάγονταν συζητήσεις επί σειρά ετών. Σημειώθηκε πρόοδος, όμως ποτέ δεν φτάσαμε σε συμφωνία. Θα επαναλάβουμε αυτές τις συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ότι αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και θα σεβαστούμε την απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία».
Από την άλλη, την προκλητική στάση της Τουρκίας έχει θίξει πολλάκις και ο κος Αναστασιάδης ο οποίος σχολίασε τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, καθώς και τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κύπρο και την Ελλάδα. Όταν λοιπόν, ρωτήθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μια παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών διαδέχεται την άλλη, από πλευράς Τουρκίας: Ενέργειες, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με το διεθνές δίκαιο το οποίο συνεχώς επικαλείται η Τουρκία».