Πολιτική

Ερντογάν Μέρκελ: Η Τουρκία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις – Εξαρτάται από την Ελλάδα

Ερντογάν Μέρκελ: Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Τούρκου προέδρου, της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Σαρλ Μισέλ.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε, μετά την τηλεδιάσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Επικοινωνιών, στην τριμερή σύνοδο συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του δίνει πάντα έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις παρ’ όλες τις προκλήσεις, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται αμοιβαία μέτρα για να διατηρηθεί η δυναμική που έχει επιτευχθεί στη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν επισήμανε στη Γερμανίδα καγκελάριο και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και εκτιμά τις προσπάθειες της Γερμανίας για διαμεσολάβηση. Μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι οι κινήσεις που κάνει η Ελλάδα από δω και στο εξής θα καθορίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι μια περιφερειακή διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της τουρκοκυπριακής πλευράς, θα ωφελήσει όλα τα μέρη και θα οδηγήσει σε εποικοδομητικές αποφάσεις. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Χουλουσί Ακάρ.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το TRT, σήμερα ολοκληρώθηκε η πέμπτη συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική Milliet υποστηρίζει ότι Ελλάδα και Τουρκία θα ανακοινώσουν ταυτόχρονα την έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών, ο οποίος θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Η εφημερίδα σε δημοσίευμα με τίτλο «Πρώτο βήμα για διερευνητικές επαφές», υποστηρίζει ότι επικεφαλής της ελληνικής πλευράς θα είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης ενώ η αντιπροσωπεία, που αναμένεται να διεξαγάγει τις συνομιλίες εξ ονόματος της Τουρκίας, θα έχει επικεφαλής τον πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγες, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας, Αεροπλοΐας και Συνόρων του υπουργείου Εξωτερικών.

Να σημειώσουμε ότι χθες ο Ερντογάν χρησιμοποίησε άλλη ρητορική, ενώ δεν δίστασε να επιτεθεί και στον ΟΗΕ.

«Όσοι προσπαθούσαν να αγνοήσουν την Τουρκία, να επιβάλλουν τις θέσεις τους και τους χάρτες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, προσεγγίζουν (τώρα) το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά δεν πρέπει να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, θέλουμε διάλογο με δίκαιες προτάσεις, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αποφύγουμε κανένα αγώνα. Ο αγώνας μας ξεκίνησε πριν 2.000 χρόνια. Ας δουν την πρόσφατη ιστορία μας… Όσοι υψώνουν ανάστημα μπροστά μας θα πέσουν με την πρώτη φουρτούνα σαν τα κούφια δέντρα. Ο λαός μας ξέρει να πληρώνει το τίμημα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, εμφανίστηκε αιχμηρός απέναντι στον ΟΗΕ, επικρίνοντας την καθυστερημένη αντίδραση του Οργανισμού στην πανδημία COVID-19. «Ο ΟΗΕ απέτυχε για άλλη μια φορά», είπε χαρακτηριστικά.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κατά την πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τη δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Τα Ηνωμένα Έθνη, που αναγνώρισαν την ύπαρξη πανδημίας εβδομάδες αργότερα, δεν έδειξαν καμία παρουσία στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας ούτε στην κάλυψη των αναγκών», δήλωσε.

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Το να αφήσεις τη μοίρα 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο αίσθημα δικαιοσύνης πέντε χωρών δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε δίκαιο. Μια δομή βασισμένη στην δημοκρατική, διαφανή, υπεύθυνη, αποτελεσματική και δίκαιη εκπροσώπηση αποτελεί αναγκαιότητα πέραν πάσης επιλογής για την ανθρωπότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ένα Συμβούλιο με δομή που αφήνει τη μοίρα επτά δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο έλεος πέντε χωρών δεν είναι δίκαιο και ούτε είναι βιώσιμο», τόνισε. Υπενθυμίζεται ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στην 75η επέτειο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μεταφέροντας τις καλύτερες ευχές του και σημειώνοντας πως είναι ώρα και για αυτοκριτική.

Παράλληλα, δήλωσε πως η ίδρυση ενός κέντρου των Ηνωμένων Εθνών στην Κωνσταντινούπολη, «την εμπορική πρωτεύουσα της Τουρκίας και σταυροδρόμι ηπείρων», θα υποστήριζε τις παγκόσμιες προσπάθειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο