Τους επτά άξονες στους οποίους κατανέμονται τα έργα που έχει προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Πρόκειται για προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης σε κατοικίες και λοιπά κτίρια, ηλεκτρικές διασυνδέσεις και δράσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ηλεκτροκίνηση, δράσεις για την προστασία της Φύσης, απολιγνιτοποίηση, χωροταξία σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων.
Μιλώντας στο συνέδριο Olympia Forum που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι πάνω από το 30% των συνολικών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, πρέπει να διοχετευθεί σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης, και υπενθύμισε πως η προθεσμία για την δέσμευση των κονδυλίων είναι τρία χρόνια, ενώ στο ΕΣΠΑ επτά. «Πρέπει δηλαδή να τρέξουμε μια κούρσα 5 χιλιομέτρων με τον ρυθμό ενός δρομέα 400 μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κωστής Χατζηδάκης εξειδίκευσε τα μέτρα ως εξής:
- Κύμα Ανακαινίσεων: Στο επίκεντρο βρίσκεται το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» που είναι πολύ μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό και ένταση ενισχύσεων σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος. «Το πρόγραμμα αυτό θα είναι μακράν το μεγαλύτερο του Ταμείου Ανάκαμψης όσον αφορά τουλάχιστον το δικό μας υπουργείο, και θα αφορά, όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τα δημόσια κτίρια. Το νέο πρόγραμμα δεν θα έχει εξάλλου μόνο τη διάσταση της εξοικονόμησης, αλλά και αυτή της ενεργειακής αυτονομίας, μέσα από την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας (φωτοβολταϊκά στις στέγες) και την διαχείριση της ενέργειας με «έξυπνα» συστήματα», είπε ο υπουργός.
- Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις και ΑΠΕ, που οδηγούν στην δραστική μείωση των ΥΚΩ για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών, βελτιώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νησιών και επιτρέπουν την αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ που διαθέτουν. «Έχει προβλεφθεί μια σειρά συνδέσεων με νησιωτικές περιοχές, στο βαθμό που αυτές δεν καλύπτονται από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ εξετάζουμε και το ενδεχόμενο ένταξης δικτύων φυσικού αερίου στον προγραμματισμό μας», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
- Ηλεκτροκίνηση: Μέσω του προγράμματος που «τρέχει», έχουν ήδη πωληθεί περί τα 6.000 οχήματα (το 80% σχεδόν ηλεκτρικά ποδήλατα). Οι επιπλέον πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα διατεθούν για εγκατάσταση υποδομών φόρτισης, στήριξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα παραγωγής μπαταριών και φορτιστών, ηλεκτροκίνηση στις δημόσιες μεταφορές (ηλεκτρικά λεωφορεία) τα ταξί και τα οχήματα του τουριστικού τομέα.
- Δράσεις για την Προστασία της Φύσης: Αναβάθμιση των περιοχών Natura, καθώς και για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων, το μεγαλύτερο που θα έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.
- Χωροταξία σε συνδυασμό με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: «Προχωράμε με την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη τη χώρα. Στοχεύουμε να καλύψουμε όλη τη χώρα σε ορίζοντα οκταετίας και τις τουριστικές περιοχές και τα νησιά τα επόμενα τέσσερα χρόνια», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
- Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων: «Έχουμε ως στόχο να δημοπρατήσουμε 17 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων έως το τέλος του χρόνου. Μεγάλα άλματα όμως πρέπει να κάνουμε και σε σχέση τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων».
- Απολιγνιτοποίηση: Το masterplan για την απολιγνιτοποίηση θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι πέρα από τα 19 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπονται και δάνεια ύψους 12,5 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στραφεί προς όλους τους μεγάλους ελληνικούς ομίλους, και ιδιαίτερα τους ενεργειακούς, ζητώντας τους ιδέες για πράσινες επενδύσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω των δανείων αυτών.