Η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού παγκόσμια δεν αφήνει τίποτα ανεπηρέαστο, ακόμα και τους πιο «ανεπηρέαστους» θεσμούς. Ο θεσμός των βραβείων Νόμπελ χτυπήθηκε από τον ιό και έτσι ανακοινώθηκε η ακύρωση της τελετής απονομής που ήταν προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο. Οι υποψήφιοι αλλά και οι νικητές δεν θα παραστούν στην τελετή, όπως και κανένας άλλος, αλλά βραβεία θα δοθούν. Η «τελετή» θα βρει θλιβερό καταφύγιο σε κάποια τηλεοπτική μετάδοση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακύρωση της τελετής συνέβη ακόμα μία φορά στην ιστορία του θεσμού. Ήταν το 1944, στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, που όμως δεν δόθηκαν καν βραβεία, αν και η Σουηδία ήταν ουδέτερη.
Η τελετή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου. «Η ιδέα είναι ότι τα μετάλλια και τα διπλώματα θα απονεμηθούν στους νικητές με τρόπο ασφαλή στις χώρες διαμονής τους, πολύ πιθανόν με τη βοήθεια των πρεσβειών και των πανεπιστημίων των νικητών», εξηγεί το Ίδρυμα Νόμπελ, που εδρεύει στη σουηδική πρωτεύουσα.
Τα περίβλεπτα βραβεία απονέμονται παραδοσιακά στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του Σουηδού δημιουργού των βραβείων Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896), στη Στοκχόλμη (Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και πιο πρόσφατα Οικονομίας), όπως και στο Όσλο (Ειρήνης).
«Η τελευταία φορά που δεν έγινε τελετή στη Στοκχόλμη, ήταν το 1944», κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκουστάβ Κέλστραντ, ο ιστορικός του Ιδρύματος Νόμπελ.
Μια τελετή που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση προβλέπεται για φέτος στη Στοκχόλμη, απουσία των βραβευθέντων που θα παραλάβουν τα βραβεία τους από απόσταση. Τα ονόματα των νικητών των διαφορετικών βραβείων θα ανακοινωθούν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, μεταξύ 5 και 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ίδρυμα.
Το βραβεία του 1944 απονεμήθηκαν το 1945. Το 1940, 1941 και 1942 δεν απονεμήθηκε κανένα βραβείο και καμία τελετή δεν διεξήχθη.
Μια μικρή τελετή απονομής του βραβείου Ειρήνης προβλέπεται να γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, όμως σε πολύ περιορισμένη μορφή, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ της Νορβηγίας.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, η τελετή δεν θα διεξαχθεί στη μεγάλη αίθουσα του δημαρχείου του Όσλο, που μπορεί να υποδεχθεί 1000 προσκεκλημένους, αλλά σε ένα κτίριο, το Aula, του πανεπιστημίου του Όσλο, που μπορεί να φιλοξενήσει καμιά εκατοστή ανθρώπους. Η γιορτή προς τιμή του βραβευθέντος, που οργανώνεται κατά παράδοση το ίδιο βράδυ, ακυρώθηκε.