Στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες θα ταξιδέψει σήμερα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τα 27 κράτη – μέλη. Ανάμεσα σε αυτά και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της κατάστασης στον Λίβανο, την Κίνα και τη Ρωσία.
Περαιτέρω, oι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών θα εστιασθούν στις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και τη Λευκορωσία και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, θα συζητηθεί και η μελλοντική εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονία. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας και άλλων περιφερειακών θεμάτων Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάιτσακ. Του Συμβουλίου θα προηγηθεί άτυπο πρόγευμα που θα παραθέσει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με προσκεκλημένη την αρχηγό της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης.
«Δεν είναι νόμιμο η Τουρκία να θέτει ως προϋπόθεση διαλόγου την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων» υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική, ο Νίκος Δένδιας.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει «θετικό βήμα» τo γεγονός πως η Τουρκία δεν εξέδωσε νέα Navtex για το Oruc Reis: «Πρόκειται για κατ’ αρχήν θετικό βήμα. Η κίνηση αυτή πρέπει να έχει συνέχεια, δηλαδή πλήρη αποχή από παράνομες ενέργειες και ρητορική. Με λύπη όμως διαπιστώνουμε ότι εν μέρει η προκλητική ρητορική συνεχίζεται. Θα πρέπει η τουρκική πλευρά να αποσαφηνίσει γιατί τελικά αποσύρθηκε το Oruc Reis και δεν ανανεώθηκε η Navtex: ήταν λόγω ανάγκης επισκευών και άρα θα επανέλθει μόλις αυτές ολοκληρωθούν; Ή είναι κίνηση την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να δει ως ευκαιρία και να αναδιαμορφώσει τη στάση της βάσει των τουρκικών σχεδιασμών, όπως είπε ο Τούρκος ομόλογός μου πρόσφατα; Η αντίφαση εδώ είναι ορατή, ωστόσο πιστεύω ότι σύντομα θα έλθει η απάντηση και μαζί μ’ αυτήν η ανάδειξη των πραγματικών προθέσεων της τουρκικής πλευράς».
Σχετικά με τις σχέσεις της Αγκύρας με την ΕΕ, ο κ. Δένδιας δηλώνει ότι η επιλογή ανήκει στην Τουρκία. «Διάλογος με έμπρακτη, ουσιαστική και άμεση αποκλιμάκωση ή κατάλογος κυρώσεων. Στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετασθεί προσεκτικά η κατάσταση και θα εξαχθούν συμπεράσματα επί των οποίων θα βασισθούν οι μελλοντικές αποφάσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.