«Επιδίωξη είναι τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων για το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να πληρωθούν το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει ειδική ρήτρα ακατάσχετου. Eιδικότερα, ο υπουργός, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του OPEN, σημείωσε ότι τον Δεκέμβριο θα ακολουθήσει το δεύτερο «κύμα» αναδρομικών. Όπως είπε, τον Δεκέμβριο, θα καταβληθούν 14 μηνών αναδρομικά κύριων συντάξεων σε όσους έχουν συμπληρώσει 30 έτη και πάνω, εργασιακού βίου.
«Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020, αλλάξαμε τα χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού και το κάναμε ανταποδοτικό. Επίσης, καλλιεργούμε την ασφαλιστική συνείδηση σε όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι μισθοί και οι συμβάσεις εργασίας δεν αλλάζουν με την τηλεργασία που θα εφαρμοστεί στο 40% των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από τον κορονοϊό. Υπογράμμισε δε ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ, εάν η ιδιωτική επιχείρηση δεν υποβάλλει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας το ειδικό έντυπο για την εξ αποστάσεως εργασία που θα αφορά το 40% των εργαζομένων που μπορεί να εργαστεί με τηλεργασία.
“Προστατέψαμε την αγορά εργασίας και αποτρέψαμε κύμα απολύσεων”
Τo θετικό ισοζύγιο του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Αύγουστο 2020 επιβεβαιώνει ότι τα έκτακτα μέτρα, που λάβαμε από την πρώτη ημέρα της πανδημίας έως σήμερα, συγκράτησαν το ισχυρό «κύμα» των απολύσεων, που έπληξε άλλες χώρες και λειτούργησαν ως ένα δίχτυ προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Απέναντι στις πιέσεις που δέχεται η αγορά εργασίας από την ύφεση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, ενισχύοντας την αγορά εργασίας με σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία και διευκολύνσεις ως προς τον τρόπο παροχής της εργασίας» είχε αναφέρει πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε γραπτή δήλωσή του.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, «μέτρα, όπως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, οι άδειες ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», η κάλυψη μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικών εισφορών) σε πληττόμενους κλάδους, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην πλήρη απασχόληση, η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, η μείωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τους εποχικά εργαζόμενους και τα νέα δυναμικά προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για ενίσχυση της απασχόλησης, λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και τους ανέργους τη δύσκολη αυτή περίοδο. Η παραπάνω δέσμη μέτρων θα ενισχυθεί, θα διευρυνθεί και θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο».