Μετά το πέρασμά του από το Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, ο Ιανός «επισκέφθηκε» την Κρήτη. Από το απόγευμα του Σαββάτου ο καιρός άλλαξε απότομα θυμίζοντας τροπική καταιγίδα.
Κύριο χαρακτηριστικό ήταν η έντονη βροχόπτωση, οι βροντές και οι αστραπές που μετέτρεπαν τη νύχτα σε μέρα. Το έντονο φαινόμενο διήρκησε λίγο περισσότερο από μια ώρα στο Ηράκλειο και αποδείχθηκε αρκετό για να μετατρέψει σε λίμνη, κεντρικά σημεία του Ηρακλείου. Οι Αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο όλων των ιρλανδικών γεφυρών με την αρχή να γίνεται στον Κατσαμπά που είχε υπερχειλίσει ο ποταμός στην περιοχή και ήταν επικίνδυνη η διάβαση.
Σε… λίμνη μετατράπηκε η πλατεία των Λιονταριών
Πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίστηκαν σε περιοχές όπως ο Γιόφυρος και οι Μεσαμπελιές, ενώ υπήρξαν και περιοχές που βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω διακοπής ρεύματος. Από την έντονη βροχόπτωση σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου η πλατεία των Λιονταριών μέσα σε λίγη ώρα μετατράπηκε σε λίμνη.
Πλημμύρισε τμήμα ξενοδοχείου όπου στεγάζονται φοιτητές
Προβλήματα προκάλεσε η σφοδρή βροχόπτωση το απόγευμα του Σαββάτου και σε τμήμα του ξενοδοχείου όπου διαμένουν εστιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε σχετική ανακοίνωση των εκλεγμένων με τη φοιτητική παράταξη Πανσπουδαστική ΚΣ επισημαίνονται τα εξής: «Οι φοιτητές προσπαθούν μόνοι τους να απομακρύνουν το νερό από τους διαδρόμους και τα δωμάτια με αυτοσχέδια μέσα (σφουγγαρίστρες, μπλούζες κλπ).
Είναι απαράδεκτο οι φοιτητές να έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις και φαίνεται ότι οι εστιακοί φοιτητές δεν θα σταματήσουν ποτέ να ταλαιπωρούνται… Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την πυρκαγιά στις παλιές εστίες και αυτή η συνεχιζόμενη εκρηκτική κατάσταση εκθέτει τους υπεύθυνους. Τώρα να παρέμβουν οι αρμόδιοι για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα».
Δεν μπορούσαν να προσγειωθούν αεροπλάνα στο «Ν. Καζαντζάκης»
Σοβαρό πρόβλημα προκάλεσε η σφοδρή καταιγίδα και στις πτήσεις καθώς στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, δεν κατάφεραν να προσγειωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερες από τέσσερις πτήσεις. Οι πτήσεις προωθήθηκαν για προσγείωση σε Αθήνα, Χανιά και Κω, με το αεροδρόμιο των Χανίων μάλιστα, να έχει να διαχειριστεί «συνωστισμό» αεροπλάνων που περίμεναν να προσγειωθούν.
Έπεσε μπαλκόνι στη Νέα Αλικαρνασσό
Στις παράπλευρες απώλειες της καταιγίδας είχαμε και την πτώση ενός μπαλκονιού στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού. Το μπαλκόνι κατέρρευσε πάνω σε 2 σταθμευμένα οχήματα στα οποία προκλήθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές. Ευτυχώς όμως, οι απώλειες ήταν μόνο υλικές και δεν είχαμε κανένα τραυματισμό.
Κεραυνός «έσκασε» πάνω σε πυλώνα της ΔΕΗ
Κεραυνός προκάλεσε εκρήξεις σε πυλώνες της ΔΕΗ στον ΒΟΑΚ και συγκεκριμένα στο τμήμα του Εθνικού Δικτύου από Ηράκλειο προς Άγιο Νικόλαο. Οι εκρήξεις προκάλεσαν και σταδιακές διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές. Μάλιστα, ανά διαστήματα κοβόταν και επανερχόταν η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου.
Δείτε live την πορεία του Ιανού
2 νεκροί από τον Ιανό – Αγνοούνται ακόμα οι επιβαίνοντες του ΙΧ οχήματος, το οποίο παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας
Εν τω μεταξύ, η Πυροσβεστική σε νεότερη ενημέρωσή της κάνει λόγο για 942 απεγκλωβισμούς και διασώσεις από τις 17 Σεπτεμβρίου μέχρι τώρα. Η ανακοίνωσή της αναλυτικά:
«Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 942 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.
Ειδικότερα:
- Στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 759 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 426 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.
- Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 69 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 44 κοπές δέντρων.
- Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 257 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 77 διασώσεις, 198 αντλήσεις και 6 κοπές δέντρων.
- Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 42 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 40 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
- Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 1.372 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 772 διασώσεις, 870 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.
- Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν: μία (1) ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στην Τοπική Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και ένας (1) άνδρας, 63 ετών, πλησίον του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας
- Ενώ, αγνοούνται: οι επιβαίνοντες ενός ΕΙΧ οχήματος, το οποίο παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας,
Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.
Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».