Ελλάδα

Δερμιτζάκης κορωνοϊός: «Χάθηκε το παιχνίδι τον Ιούλιο» λέει ο καθηγητής

Δερμιτζάκης κορωνοϊός: Μια δυσοίωνη εκτίμηση έκανε ο καθηγητής σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Δεν ήταν αισιοόδοξος στις εκτιμήσεις του ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης που μίλησε στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open για την πανδημία του κορωνοϊού και την πορεία του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον καθηγητή υπήρξε πισωγύρισμα που κάναμε κυρίως τον Ιούλιο και χάθηκε το «παιχνίδι».

Ο κ. Δερμιτζάκης ξεκαθάρισε ότι αργήσαμε να λάβουμε μέτρα και γι’ αυτό εκτραχύνθηκε η κατάσταση. «Επρεπε να είχαμε πάρει πιο πολλά μέτρα και πιο γρήγορα» τόνισε ο καθηγητής.

Επισήμανε ότι στην Αττική πλέον «θα πρέπει να φοράμε μάσκα παντού. Ακόμα και στο δρόμο, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που κινείται πολύς κόσμος. Θα πρέπει να φοράμε μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας με άλλα άτομα. Οπουδήποτε. Είτε είμαστε μέσα είτε είμαστε έξω» πρόσθεσε.

Σε σχέση με τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, ξεκαθάρισε ότι «απαγορεύεται» δια ροπάλου η προσωπίδα, προσθέτοντας ότι «κανονική μάσκα μόνο θα πρέπει να φοράνε οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία. Είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να το συνηθίσουν και να βρουν τους τρόπους».  Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι τα σχολεία μπορούν να συμβάλουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, λέγοντας πως «όπως είναι τα σχολεία τώρα οργανωμένα, ίσως καταφέρουμε να μειώσουμε τα κρούσματα».

Οσον αφορά στο θέμα που προέκυψε με τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τη Θεία Κοινωνία, τόνισε ότι «τυπικά, δεν απαγορεύεται, άρα ο κ. Κουμουτσάκος δεν παραβίασε κάποιον νόμο», αλλά ξεκαθάρισε ότι αντίστοιχες κινήσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας.

«Αυτά τα μπρος-πίσω μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Χάσαμε το παιχνίδι τον Ιούλιο που χαλάρωσαν τα μέτρα. Χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας και η επαναφορά της, είναι πολύ δύσκολη» κατέληξε ο κ. Δερμιτζάκης.

Νέα μέτρα στην Αττική από τις 21 Σεπτεμβρίου:

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική και να αποφευχθεί περαιτέρω έξαρση της πανδημίας. Από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και ως τις 4 Οκτωβρίου, λαμβάνονται τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα:

  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο ως 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

Με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται στους συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες:

  • Να περιορίσουν στις επόμενες 14 μέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
  • Να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα, πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
  • Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. , σε ξενοδοχεία καραντίνας. Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
  • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα, στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
  • Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid tests, από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του Κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και, κυρίως, τα Νοσοκομεία.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των sms για οποιαδήποτε μετακίνηση:

Σημειώνεται, πως ο κ. Χαρδαλιάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των sms για οποιαδήποτε μετακίνηση για τις ηλικίες άνω των 65 ετών. «Η χρήση των sms είναι πάντα ένα εργαλείο, που χρειάζεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να είναι αποτελεσματικό. Εφόσον φτάσουμε και κατηγοριοποιήσουμε κάποιες δεδομένα που παρουσιάζονται καθημερινά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο