Πολιτική

Αθλητικό νομοσχέδιο: Πέρασε από τη Βουλή – Κόντρα κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης

Αθλητικό νομοσχέδιο: "Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εξυγιάνουμε το αθλητικό οικοσύστημα, αναδεικνύουμε θετικές και αναπτυξιακές δυνάμεις, δίνουμε οξυγόνο στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, στους αθλητές και τις αθλήτριες" τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία, το βράδυ της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου, από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Αθλητισμού για την “αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή(Ε.Ο.Ε), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις”

Επί της Αρχής, το σχέδιο νόμου ψηφίσθηκε από τη Νέα Δημοκρατία ενώ όλα τα άλλα κόμματα το καταψήφισαν.

Το ίδιο συνέβη και στο επίμαχο άρθρο που αφορά τα όρια ηλικία και θητείας των διοικήσεων των αθλητικών Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών. Παράλληλα, η τροπολογία της κυβέρνησης που αφορά την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ στα ακριτικά νησιά και το πρόγραμμα κινήτρων σε επιχειρήσεις με μειώσεις μη μισθολογικού κόστους όπου μπορεί να οδηγήσει ως κίνητρο για 100.000 νέες θέσεις εργασίας, ψηφίσθηκε από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, την καταψήφισε το ΚΚΕ ενώ με το “παρών” τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.

«Ξεκινά μία πιο φωτεινή ημέρα για τον ελληνικό αθλητισμό»:

Αναφερόμενος στο εν λόγω σχέδιο νόμου, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε από το βήμα: «Η μεταρρύθμιση που σήμερα υλοποιούμε είναι απαίτηση της αθλητικής οικογένειας. Από αύριο ξεκινά μία καινούρια ημέρα για τον ελληνικό αθλητισμό, πιο φωτεινή και με περισσότερο οξυγόνο». Συγχρόνως χαρακτήρισε «απολύτως αναγκαία» τη διοικητική ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών ομοσπονδιών και έκανε λόγο για αρτηριοσκληρωτικούς μηχανισμούς και έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικότητας στους αθλητικούς φορείς. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θέσπιση εκπροσώπησης -με δικαίωμα ψήφου- των αθλητών στα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών, ενώ υπογράμμισε ακόμη ότι η οικονομική ενίσχυση των σωματείων θα γίνει με καθαρά αγωνιστική και διαφανή κριτήρια (αριθμός αθλητών, αριθμός προπονητών, αριθμός αθλημάτων).

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεση του στα παραπάνω. Συγκεκριμένα, ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης επέκρινε έντονα το νομοσχέδιο λέγοντας ότι δεν φέρνει καμία μεταρρύθμιση, αλλά αντίθετα, «εισάγει αντι-μεταρρύθμιση στον αθλητισμό και επιβεβαιώνει τις παλαιές σας αντιλήψεις για κομματισμό παντού και ποδηγέτηση ακόμα και του αθλητικού ιδεώδους». Ακόμη, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό «για αυτό και του δίνει ψίχουλα» για να «οικοδομήσετε, διαμεσολαβώντας, νέες σχέσεις».

Έχετε, είπε, «απέχθεια σε οποιαδήποτε αυτοδιοίκηση και πολυφωνία που αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω της εκπροσώπησης με διαδικασίες απλής αναλογικής, άλλωστε, αυτό το έδειξε η κυβέρνηση και με το νόμο που έφερε για τα δημοτικά συμβούλια». Στη συνέχεια, ο κ.Σκουρλέτης, απευθυνόμενος στον υφυπουργό, τον προειδοποίησε «πως θα έχετε, εσείς προσωπικά, την ευθύνη για ό,τι θα συμβεί στον αθλητισμό με αυτό το νομοσχέδιο» καταλογίζοντάς του, μεταξύ άλλων ότι έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση «ιδεοληψίες, σκοταδισμό και αναβίωση αναχρονιστικών προτύπων» με την «αλλεργία που επιδεικνύει άλλωστε, και με την ποσόστωση των φύλων στις αρχαιρεσίες, όταν αυτό είναι κάτι που ακολουθείτε διεθνώς».

Ακολουθούν οι δύο βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου

1ος πυλώνας:

Ενισχύονται στην πράξη τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Με τις ρυθμίσεις λειτουργεί για πρώτη φορά Μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Πλέον θα αναγνωρίζονται από την Πολιτεία, όχι μόνο θα έχουν δικαίωμα στην απευθείας οικονομική στήριξη από την Πολιτεία, αλλά και όλα τα ενεργά και νόμιμα θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Θα έχουν ενισχυμένο ρόλο στην πορεία του αθλήματος. Δίνετε δηλαδή δύναμη στη φωνή του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που αποτελεί τη βάση της αθλητικής πυραμίδας.

2ος πυλώνας

Δίνεται ρόλος και λόγος στους ίδιους τους αθλητές, με πιο ενεργή και πιο ουσιαστική συμμετοχή στις διοικήσεις των ίδιων των Ομοσπονδιών τους. Για πρώτη φορά οι αθλητές συμμετέχουν στις διοικήσεις με δικαίωμα ψήφου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο