Στην καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας στάθηκε στην ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ίλβα Γιόχανσον. «Η Μόρια δεν υπάρχει πια και δε θα πρέπει να υπάρξουν άλλες Μόριες, ούτε άλλοι καταυλισμοί σαν τη Μόρια» τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «υπάρχει ανάγκη για κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής, αποτελεσματικές και δίκαιες διαδικασίες εισόδου» και προσέθεσε ότι «στο πακέτο της επόμενης εβδομάδας θα υπάρχει και μια σαφής προοπτική για τα παιδιά».
Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι «δεν έχουν όλοι οι μετανάστες δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν κάποιοι που θα πρέπει να επιστρέψουν. Όλοι όμως έχουν ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ανθρώπινα δικαιώματα». Τέλος σημείωσε ότι «θα πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προστατεύσουμε το δικαίωμα του ασύλου, όποτε αυτό το δικαίωμα απειλείται».
Υπενθυμίζεται πως η κ. Γιόχανσον, τις προηγούμενες ημέρες στάθηκε στην ανάγκη για καλύτερη ευρωπαϊκή και κοινή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου. «Πρέπει να πω ότι οι ελληνικές αρχές έδρασαν πολύ- πολύ γρήγορα για να στήσουν αυτόν τον νέο καταυλισμό και να προσφέρουν στέγη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έμειναν χωρίς στέγη μετά τη φωτιά. Χρειαζόμαστε καλύτερη ευρωπαϊκή και κοινή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου. Την παρουσιάζουμε την επόμενη εβδομάδα και όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι δύσκολη άσκηση να βρεθεί συμβιβασμός στον οποίο θα μπορούν να συμφωνήσουν όλα τα κράτη – μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά είναι απαραίτητο να το κάνουμε» είχε αναφέρει.
Στο πλευρό της Ελλάδας για τη Μόρια η Κομισιόν:
Αξίζει να τονιστεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή της καταστροφής του ΚΥΤ στη Λέσβο. “Σε άμεση απάντηση της χώρας μας για επιπλέον βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μετά την πυρκαγιά, η Δανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία έχουν προσφέρει εκατοντάδες σκηνές, κουβέρτες, κιτ για το χειμώνα και υπνόσακους”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λένερσιτς, δήλωσε ότι «η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και τους πρόσφυγες που πλήττονται. Ευχαριστώ όλες τις χώρες που στέλνουν βοήθεια και θέτουν σε εφαρμογή την αλληλεγγύη της ΕΕ».
Η νέα υποστήριξη έρχεται μετά από αυτή που εστάλη από την Πολωνία, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία από τον Απρίλιο, η οποία περιλαμβάνει μονάδες στέγασης, υπνόσακους, στρώματα, κουβέρτες, σεντόνια, είδη μπάνιου, τέσσερα ιατρικά εμπορευματοκιβώτια και έναν ιατρικό σταθμό. Επιπλέον, απαντώντας σε προηγούμενο αίτημα για βοήθεια από την ΕΕ στις αρχές Μαρτίου, 17 μέλη και συμμετέχοντα κράτη προσέφεραν περισσότερα από 90.000 είδη στην Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.