Πολιτική

Ζάεφ – Μητσοτάκης: Συνάντηση των δύο ηγετών σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου

Ζάεφ - Μητσοτάκης: Τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας θα υποδεχτεί σήμερα στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης,

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ζόραν Ζάεφ έχουν την ευκαιρία να τα πουν καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φιλοξενήσει σήμερα στα 13:30 τον ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός της Βόρεις Μακεδονίας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα. Λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 12:45, θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης Βόρειας Μακεδονίας, ο Ζόραν Ζάεφ στην επίσκεψή του στη χώρα μας θα συνοδεύεται από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησής Φάτμιρ Μπιτίτσι, αρμόδιος για οικονομικά θέματα και Νικόλα Ντιμιτρόφ αρμόδιο για την ευρωπαϊκή ατζέντα και από τον υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι.

Ενόψει της επίσκεψης του κ. Ζάεφ στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή προς κύρωση τρία νομοσχέδια, τα οποία έχουν σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για συμφωνίες που υπογράφηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν: την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα , επ’ ευκαιρία της έλευσής του στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι τόσο ο Ζόραν Ζάεφ όσο και ο Έντι Ράμα βρίσκονται στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στο συνέδριο του Economist.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δυο ηγέτες κατά τη διάρκεια του δείπνου, συζήτησαν την πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, “την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει διαχρονικά, πάντα με σεβασμό στην σχετική αιρεσιμότητα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει θέσει”. Οι δυο πρωθυπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, η οποία “πρέπει να αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών”, αλλά και για την απολύτως ομαλή ενσωμάτωση των Αλβανών πολιτών που διαμένουν στη χώρα μας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Τέλος, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού, έτσι ώστε σύντομα οι δύο χώρες να διευθετήσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν από το παρελθόν στο διμερές πλαίσιο και να απελευθερώσουν τη μεγάλη δυναμική που μπορεί να δημιουργήσει η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.