Τα σταθερά αυξημένα κρούσματα στη χώρα μας, και ειδικότερα στην Αττική, ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει νέα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα. Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και κάνει προσπάθειες να παρουσιάσει την κατάσταση ωραιοποιημένη. Ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι: «η λήψη έκτακτων μέτρων στην Αττική μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων με SARS-CoV-2 και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, αναδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προβληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας μετά το «άνοιγμα» της οικονομίας και του τουρισμού.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι “επειδή δεν «μείναμε ασφαλείς» λαμβάνονται επιπλέον περιοριστικά μέτρα και όχι επειδή τα πάμε καλύτερα από το 1ο κύμα, όπως μας είπε με θράσος ο κ. Μητσοτάκης“. Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενισχυμένη και αποκεντρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση και παρέμβαση, σε συνεργασία του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας με τις δημόσιες δομές ΠΦΥ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς-επαγγελματικούς φορείς.
Απαραίτητη προετοιμασία του ΕΣΥ
Αναφερόμενα μάλιστα στην διαχείριση της νέας φάσης επισημαίνουν ότι “μόνο με επιστημονική τεκμηρίωση, καλή εκτίμηση του κινδύνου, διαφάνεια, υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών και επαρκή προετοιμασία του ΕΣΥ, μπορεί να υπάρξουν κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις”. Παράλληλα τονίζουν ότι το στοιχείο της τοπικότητας είναι σημαντικό για στοχευμένα και δραστικά μέτρα Δημόσιας Υγείας, κάτι που προφανώς είναι δύσκολο να γίνει σε επίπεδο Δήμων του Λεκανοπεδίου και είναι πιο εφικτό σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων ή μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων.
Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν στο θέμα που προέκυψε με τις μάσκες που δόθηκαν στα σχολεία. Συγκεκριμένα ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε: «Έχουμε λοιπόν: παλαιότερα την φαρσοκωμωδία με τα περίφημα voucher και τα “Σκόιλ Ελικικού“. Τώρα έχουμε αυτές τις υπερμεγέθεις μάσκες τις οποίες θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε, τις απόκριες. Έχουμε τον Υπουργό να φάσκει και να αντιφάσκει.
Έχουμε τα λεωφορεία που ξαφνικά -ενώ γνωρίζαμε το πρόβλημα- πήγαιναν με στοιβαγμένο κόσμο και αραιά δρομολόγια. Έχουμε τα αεροπλάνα που είχαν 100% πληρότητα παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Έχουμε τουριστική πολιτική που άλλα προέβλεπε ως προς το υγειονομικό πρωτόκολλο για την είσοδο από τη μία χώρα ή την άλλη, άλλα προέβλεπε αν ερχόσουν με αεροπλάνο ή με αυτοκίνητο και έχουμε και την αύξηση των επιβατών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Εγώ βλέπω μία “πανδημία” αναθέσεων με αδιαφανείς όρους.»