“Η απόσταση των Βρυξελλών με την Άγκυρα μεγαλώνει. Η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη” τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» στο Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως «πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο» και χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από τη συγκεκριμένη περιοχή.
Στην ομιλία της η πρόεδρος της Επιτροπής είπε χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία είναι κοντά μας στο χάρτη, αλλά συνεχώς απομακρύνεται» και πρόσθεσε πως μπορεί να φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, ωστόσο εμείς της παρέχουμε βοήθεια και της δίνουμε χρήματα. Επομένως δεν δικαιολογείται από την Τουρκία ο εκφοβισμός των γειτόνων της και μελών μας. Η Ελλάδα και Κύπρος μπορούν πάντα να υπολογίζουν στην αλληλεγγύη μας».
Αναφερόμενη στην επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, Oruc Reis, στην Αττάλεια είπε πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του διαλόγου και ανέφερε πως η Ευρώπη σε τέτοια γεγονότα θα πρέπει να αντιδρά.
Στη συνέχεια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε κάλεσμα για τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία». «Οι πολίτες της Ευρώπης εξακολουθούν να υποφέρουν», σημείωσε και τόνισε ότι η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για στενότερη συνεργασία. «Για μένα είναι ξεκάθαρο –πρέπει να χρίσουμε μία πιο δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υγεία και πρέπει να ενδυναμώσουμε την ετοιμότητά μας απέναντι στις κρίσεις και τη διαχείριση διασυνοριακών υγειονομικών απειλών» είπε.
Ακόμη ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μιας παγκόσμιας συνόδου για την υγεία το 2021 στην Ιταλία. «Είναι πιο αυτονόητο παρά ποτέ ότι πρέπει να συζητήσουμε το ερώτημα για την υγειονομική μας ετοιμότητα. Και νομίζω ότι είναι ένα επείγον θέμα για να συζητήσουμε. Και, καθώς πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να λάβουμε παγκόσμια μαθήματα. Γι’ αυτό τον λόγο, σε συνεργασία με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, και με την ιταλική προεδρία τωνG20 την επόμενη χρονιά, του χρόνου θα πραγματοποιήσουμε στην Ιταλία μια παγκόσμια σύνοδος για την υγεία. Αυτό θα αποδείξει στους Ευρωπαίους ότι η Ένωσή μας είναι εδώ για να τους προστατέψει».
Σημειώνεται πως η πρόεδρος της Κομισιόν στην ομιλία της αναφέρθηκε στον αντίκτυπο του έργου της Επιτροπής για την άμβλυνση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Παράλληλα, παρουσίασε το όραμά της για οικονομική ανάκαμψη και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στη συνέχεια, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα αξιολογήσουν το έργο της Κομισιόν και θα εκθέσουν τις απόψεις τους.