Κόσμος

Μέρκελ – Ερντογάν: Τηλεφωνική επικοινωνία για την ανατολική Μεσόγειο

Μέρκελ Ερντογάν: Τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα της Τετάρτης, 16 Σεπτεμβρίου, είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, με τον Τούρκο πρόεδρο

Επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Όπως μεταδίδει το CNN Turk, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την τουρκική κυβέρνηση, κατά την τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε ανυποχώρητος στις θέσεις του, τονίζοντας πως η χώρα του θα συνεχίσει να υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα δικαιώματα της στην περιοχή και πως οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων αρκεί να υπάρχει δίκαιη προσέγγιση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακόμη, είπε στην καγκελάριο πως τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να είναι «δίκαια» προς το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, εκφράζοντας έτσι την ενόχληση του για χώρες, όπως η Γαλλία, που έχουν δείξει την στήριξή τους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ωστόσο τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα  Mέρκελ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος προανήγγειλε τη φιλοξενία προσφύγων από τη Μόρια, ενώ τόνισε πως η στήριξη στην Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η στήριξη προς την Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο αυτό είναι εφικτό. Η Γερμανία ωστόσο νιώθει υπεύθυνη γι’ αυτό θα σκεφτούμε περισσότερο σχετικά με αυτό. Θα σκεφτούμε ειδικά ποιος έχει περισσότερη ανάγκη και ποιους από αυτούς τους ανθρώπους θα πάρουμε στη Γερμανία», υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα. Να σημειωθεί ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, προτίθεται να δεχτεί και άλλους πρόσφυγες από τη Μόρια, εκτός από τους 150 ασυνόδευτους ανηλίκους, κάτι που προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ

Αν η Τουρκία δώσει απτά δείγματα γραφής, τότε η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με τη γειτονική χώρα. Αυτή ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα αποκλιμάκωσης της κρίσης», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής (σ.σ. από την Τουρκία), είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η Μεσόγειος αποτελεί πόλο ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και σημείωσε ότι όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα οι απόψεις είναι ταυτόσημες. Και εδώ όμως πρέπει από τις πράξεις να περάσουμε στα λόγια, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μια ρητή αναγνώριση ότι στην Μεσόγειο διακυβεύονται συμφέροντα της ΕΕ».

«Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτή την κρίση. Πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια αυτό για να καρποφορήσει ο διάλογος στον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή», εξήγησε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο