Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα υποδεχθεί σήμερα, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 12:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24-25 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να διεξαχθεί συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Μετά τη συνάντηση θα γίνουν δηλώσεις στα Μέσα.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για σήμερα θα συνεχιστεί με τη συνάντηση, στις 17:00, με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, ενώ στις 18:00, θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Στις 21:00, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει δείπνο εργασίας με τον ομόλογό του της Αλβανίας, Έντι Ράμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μισέλ αύριο, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, θα βρίσκεται στη Λευκωσία, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Μεσόγειο. Επίσης, στις 17 Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Κύπρο η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, και στις 18 Σεπτεμβρίου του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμέντ Μπον.
Στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία, και αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση θα επικεντρωθούν στην επιβολή κυρώσεων. Άλλωστε, οι Βρυξέλλες φέρονται να καταρτίζουν ήδη έναν κατάλογο πιθανών κυρώσεων κατά της Άγκυρας, σε μια προσπάθεια να την ωθήσουν να περιορίσει στα δικά της χωρικά ύδατα, τις έρευνές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με όσα έχει αφήσει να εννοηθούν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, οι κυρώσεις δεν θα αφορούν μόνο μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά και εταιρείες που μετέχουν στις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.\
Όλα αυτά ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, με δημόσιες τοποθετήσεις του θέτει έντονα το θέμα αποστρατικοποίησης του Καστελόριζου.
Συγκεκριμένα, ο Ακάρ από το Κας, που βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο, αναφέρθηκε την Κυριακή στο θέμα των «στρατιωτικοποιημένων ελληνικών νησιών» και ζήτησε «αποστρατιωτικοποίηση του ακριτικού νησιού». Τόνισε μάλιστα πως η Γαλλία παρακινεί την Ελλάδα σε προκλητικές ενέργειες. Όπως είπε: «Ο αγώνας των εξοπλιστικών έχει ξεκινήσει. Με αυτό τον τρόπο, η Γαλλία παρακινεί την Ελλάδα σε προκλητικές ενέργειες. Η ένταση δεν βοηθάει κανέναν και ειδικά την Ελλάδα. Υπάρχει προκλητική προσέγγιση, ειδικά υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του Μακρόν, ο οποίος ενθαρρύνει τον εξοπλισμό. Η Ελλάδα βλάπτει την ειρήνη, κάθε φορά που κάνει ασκήσεις με άλλες χώρες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τα ζητήματά μας. Είναι γεγονός πως όσα κάνει η Γαλλία, έχουν εμπορικό σκοπό. Θέλει να ενισχύσει την οικονομία της, εξοπλίζοντας την Ελλάδα, όμως υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από αυτό. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αποτέλεσμα από τις δουλειές που γίνονται υπό την ηγεσία του Μακρόν και οι πολιτικές του, έχουν χρεοκοπήσει».