Κόσμος

Νέες NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία

NAVTEX Τουρκίας: Σύμφωνα με την οδηγία που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας, θα συνεχίσει τις γεωτρητικές δραστηριότητες.

Παρατείνεται μέχρι τις 12 Οκτωβρίου η Navtex από την Τουρκία για το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz, το οποίο πλέει νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με την οδηγία που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας, το Yavuz θα συνεχίσει τις γεωτρητικές δραστηριότητες, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αναλυτικά η Navtex έχει ως εξής:

«TURNHOS N/W : 1156/20 MEDITERRANEAN SEA

1. DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY AND ORHAN BEY EXTENDED UNTIL 122059Z OCT 20 IN CURRENT AREA BOUNDED BY; 34 06.13 N – 031 45.73 E 34 06.13 N – 031 57.80 E 33 56.18 N – 031 57.80 E 33 56.18 N – 031 45.73 E WIDE BERTH REQUESTED.

2. ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT TO ENTER TO THIS AREA.

3. CANCEL THIS MESSAGE 122059Z OCT 20».

Δείτε τη θέση του Yavuz στον χάρτη:

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως δημοσίευμα της φυλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak μεταδίδει ότι το Oruc Reis θα ξαναβγεί στην Ανατολική Μεσόγειο για σεισμικές έρευνες, σε έναν μήνα. Το ερευνητικό πλοίο της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση και μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες θα πλεύσει με νέα Navtex ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πονοκέφαλος» και για την ΕΕ η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι «το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά της ΕΕ» ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι ήθελε να δει με τα μάτια του «την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουμε» και σημείωσε ότι «καταλαβαίνουμε την ευθύνη που ανέλαβε η Ελλάδα απέναντι σε ένα γεγονός τόσο βίαιο».

Ο Σαρλ Μισέλ απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για την «ικανότητα να δώσει απαντήσεις σε τόσο σύντομο διάστημα» και ανέφερε «την κινητοποίηση της ΕΕ» να στηρίξει τη χώρα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της επόμενης Συνόδου Κορυφής που θα αφιερωθεί στην κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου και τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας.

«Έχουμε το θέμα της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι μονό υπόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά είναι υπόθεση της ΕΕ. Θέλω να σας πω ότι είμαστε αλληλέγγυοι όλοι στην Ευρώπη, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να τυγχάνουν σεβασμού και αυτό είναι το νόημα της παρουσίας μου εδώ, να επαναλάβω αυτό το μήνυμα».