Πολιτική

Μητσοτάκης Ζάεφ: Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας – Ποιους θα συναντήσει

Μητσοτάκης Ζάεφ: Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Ποιους θα συναντήσει.

Στην Ελλάδα θα βρεθεί αύριο και μεθαύριο, 15 και 16 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται και συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ζόραν Ζάεφ θα πάρει μέρος σε συνέδριο που διοργανώνει ο Economist, ενώ εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συναντηθεί και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, τον Ζάεφ θα συνοδεύουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Φατμίρ Μπιτικί, ο επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Νικολά Ντιμιτρόφ αλλά και ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Στο συνέδριο του Economist, ο Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνει ομιλία σε πάνελ συζήτησης, αφιερωμένο στα Δυτικά Βαλκάνια. Να θυμίσουμε ότι ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για το όνομα της γειτονικής χώρας, έγινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Όπως είπε «το ζήτημα έχει κλείσει από τη στιγμή που η Ελλάδα κύρωσε τη συμφωνία. Έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας, αλλά η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σέβεται τις συμφωνίες».

«Μπορεί το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας να έκλεισε με μια κακή συμφωνία, αυτή των Πρεσπών, που οφείλουμε να σεβαστούμε, όμως είναι ανοιχτό το θέμα της σωστής εφαρμογής αυτής της έστω κακής συμφωνίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν συζητήσεις.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ελληνοτουρκική κρίση στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Ανάμεσα σε άλλα, είπε: «Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει, πάρα το ότι κάποιοι προσπαθούν να το υπονομεύσουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στη στρατηγική μας, μεταξύ της κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ», τόνισε ο πρωθυπουργός, ανακαλώντας την προσωπική του εμπειρία από τα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, «που δεν είναι η καλύτερη». Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι θετικός στην επιστροφή στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. «Αν η αποκλιμάκωση είναι ειλικρινής και διαρκής θα δούμε τα υπόλοιπα ζητήματα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα επιστρέψει πρώτος στο τραπέζι των συζητήσεων.