Πολιτική

Πέτσας για Oruc Reis: Περιμένουμε συνέχεια και συνέπεια από την Τουρκία

Πέτσας για Oruc Reis: «Το γεγονός ότι φαίνεται ότι δεν ανανεώνει τη Navtex είναι ένα θετικό βήμα και ως τέτοιο το αξιολογούμε και το παρακολουθούμε» δήλωσε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, την αποχώρηση του Oruc Reis και την επιστροφή του στην Αττάλεια. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει η κίνηση αυτή να έχει συνέχεια προκειμένου η Τουρκία να δείξει με συνέπεια ότι ακολουθεί επιλογές αποκλιμάκωσης.

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε τη σημασία της χθεσινής επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο και τα μηνύματα που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην Αττάλεια το Oruc Reis

Από κοντά στο Οruc Reis και τα υποστηρικτικά σκάφη Αταμάν και Γενγκίζ, τα οποία εξήλθαν όλα μαζί από την Κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, η άλλη σημαντική εξέλιξη είναι ότι δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis, η οποία είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε στη χρονική περίοδο 2 – 12 Σεπτεμβρίου.

Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης με πρώτη τη «φωνή του Ερντογάν» Γενί Σαφάκ αποδίδουν την απομάκρυνση του Oruc Reis και την μη ανανέωση της NAVTEX «στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο ΝΑΤΟ» και προσθέτουν ότι έκανε «σεισμικές έρευνες» στο διάστημα του προηγούμενου μήνα. Η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις της Αγκυρας, ωστόσο σήμερα η προσοχή είναι στραμμένη στο Καστελόριζο και την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το Πεντάγωνο έχει «θωρακίσει» το νησί, δεδομένης της ανησυχίας που υπάρχει οτι η Άγκυρα ενδέχεται να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατιας, προκειμένου να εντείνει το κλίμα έντασης που καλλιεργεί εδω και ενάμιση μήνα στις ελληνοτουρκικες σχέσεις. Μόνο τυχαίο δεν ειναι άλλωστε πως το Καστελοριζο βρίσκεται εσχάτως στο επίκεντρο των τουρκικών διεκδικήσεων, τόσο σε λεκτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Την ελληνική πλευρά προβληματίζει ιδιαίτερα η παρουσία ενός σημαντικού αριθμού μεγάλων μονάδων επιφάνειας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες κινούνται σε σχετικά κοντινή αποσταση απο τις ακτές του Καστελλόριζου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες σε μια αποσταση μεταξυ 15 και 25 μιλίων από τις ακτές του ελληνικού νησιού κινούνται περίπου 6 πολεμικά πλοία, μεταξυ των οποίων περιλαμβάνονται οι φρεγάτες Kemal Reis, και TurgutReis.

Η ελληνική πλευρά πλευρά πάντως τόσο ενόψει της επίσκεψης της ΠτΔ στο Καστελλόριζο όσο και της πιθανότητας οι Τουρκοι να κλιμακώσουν περεταίρω την ένταση, έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στρατεύματος που φρουρούν την περιοχή. Ήδη στο νησί βρίσκονται δυο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, μια τορπιλάκατος και μια κανονιοφόρος, ενώ συνεχείς είναι και οι περιπολίες που πραγματοποιούν γύρω του, άνδρες των ΟΥΚ που επιβαίνουν σε ταχύπλοα σκάφη. Την ίδια στιγμή από το ΥΠΕΘΑ έχουν δοθεί ξεκάθαρες εντολές προς τους αρμόδιους επιτελείς προκειμένου να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ενδεχόμενο που τουρκικά μαχητικά επιχειρήσουν να παρενοχλήσουν το εναέριο μέσο που θα μεταφέρει την κυρία Σακελαροπουλου στο Καστελλόριζο. Να σημειώσουμε πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης της στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, πρόκειται να επισκεφθεί και το σκοπούν πλοίο του ΠΝ στην περιοχή το οποίο θα βρίσκεται γι αυτόν το σκοπό ελλιμενισμένο στο Καστελοριζο. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει «πρόκληση» την επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο.

Μήνυμα Πομπέο σε Τουρκία:  Στηρίζουμε απόλυτα Ελλάδα και Κύπρο»

Αναφορά στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε, στη Λευκωσία, με τον Κύπριο πρόεδρο, εκφράζοντας, την ίδια στιγμή, ανησυχία της Ουάσιγκτον.

Ο Μάικ Πομπέο κατέστησε σαφές ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους στις θαλάσσιες ζώνες τους, υπενθυμίζοντας πως τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου στην Κύπρο θα διαμοιραστούν μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Ο κ. Πομπέο έκανε αναφορά στην άρση του εμπάργκο όπλων εκ μέρους των ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι προκαλεί ανησυχία ο ελλιμενισμός ρωσικών πλοίων στη Κύπρο, που επιχειρούν στη Συρία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα πως οι ΗΠΑ μοιράζονται με τη Κύπρο τις ίδιες αξίες και υπενθύμισε την πρόσκληση για συμμετοχή της Κύπρου στο σχέδιο στρατιωτικής εκπαίδευσης, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την υπογραφή συμφωνίας, σήμερα, για την δημιουργία Εκπαιδευτικού Περιφερειακού Κέντρου Ασφάλειας Τέλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας πως οι ΗΠΑ είναι υπέρ της επίλυσης στην βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα λειτουργήσει προς όφελος όλων.

Αναστασιάδης: Απαραίτητο η Τουρκία να τερματίσει τις επιθετικές της ενέργειες στην ΑΟΖ

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στις δικές του δηλώσεις έκανε αναφορά σε σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των έκνομων δραστηριότητες της Τουρκίας. Τόνισε πως αυτές πρέπει να σταματήσουν άμεσα και εξέφρασε την εκτίμηση στην αμερικανική κυβέρνηση για τη σταθερή της θέση και την πλήρη στήριξη της στην ανεμπόδιστη άσκηση εκ μέρους της Κύπρου, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Τα προβλήματα, είπε, πρέπει να λύνονται με διάλογο και όχι με την πολιτική των κανονιοφόρων.

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τη δέσμευση του για επανέναρξη συνομιλιών επίλυσης του κυπριακού από το σημείο που σταμάτησαν το 2017 στο Κραν Μοντανά. Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε πως είναι απαραίτητο η Τουρκία να τερματίσει τις επιθετικές της ενέργειες στην ΑΟΖ αλλά και στα Βαρώσια. Είπε ακόμα πως προέτρεψε τον κ. Πομπέο να μεσολαβήσει προς τη Τουρκία για να τερματιστούν οι προκλήσεις αλλά και οι ενέργειες της ηια εποικισμό των Βαρωσίων. Για τις διμερείς σχέσεις με ΗΠΑ ανέφερε πως η Λευκωσία παραμένει δεσμευμένη για στενότερη συνεργασία και ενίσχυση της εταιρικής τους σχέσης η οποία, κατά τον κ. Αναστασιάδη θα μπορούσε να ονομαστεί στρατηγική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο