Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προέβη σε νέες δηλώσεις. Ειδικότερα, ο Ακάρ, ο οποίος βρίσκεται στο Κας (Αντίφιλος), που είναι απέναντι από το Καστελόριζο, επανέλαβε για άλλη μια φορά το θέμα των «στρατιωτικοποιημένων ελληνικών νησιών», ενώ ζήτησε «αποστρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου» και τόνισε πως η Γαλλία παρακινεί την Ελλάδα σε προκλητικές ενέργειες.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έδειξε ενόχληση και για την αμυντική συνεργασία στην οποία προχωρούν Ελλάδα και Γαλλία, τονίζοντας πως «ο αγώνας των εξοπλιστικών έχει ξεκινήσει. Με αυτό τον τρόπο, η Γαλλία παρακινεί την Ελλάδα σε προκλητικές ενέργειες. Η ένταση δεν βοηθάει κανέναν και ειδικά την Ελλάδα. Υπάρχει προκλητική προσέγγιση, ειδικά υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του Μακρόν, ο οποίος ενθαρρύνει τον εξοπλισμό. Η Ελλάδα βλάπει την ειρήνη, κάθε φορά που κάνει ασκήσεις με άλλες χώρες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τα ζητήματά μας».
Και συνέχισε, κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν: «Είναι γεγονός πως όσα κάνει η Γαλλία, έχουν εμπορικό σκοπό. Θέλει να ενισχύσει την οικονομία της, εξοπλίζοντας την Ελλάδα, όμως υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από αυτό. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αποτέλεσμα από τις δουλειές που γίνονται υπό την ηγεσία του Μακρόν και οι πολιτικές του, έχουν χρεοκοπήσει. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η υποστήριξη του PKK και η στάση υπέρ του Χαφτάρ στη Λιβύη. Προσπαθεί να καλύψει αυτά τα λάθη και ελπίζουμε πως οι Έλληνες γείτονές μας δεν θα ξεγελαστούν. Δεν θα πουν ναι στους Γάλλους και θα δουν την αλήθεια. Ο λαός της Ελλάδας πρέπει να τα δει όλα αυτά και να μην γίνει ορεκτικό για την αυτοδιάσωση του Μακρόν».
Στον αντίποδα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου που βρίσκεται στο Καστελλόριζο, έκανε δηλώσεις με αφορμή τη συνεχή τουρκική επιθετικότητα
«Το Καστελόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας μας και είναι ο τόπος που συγκεντρώνει την έννοια του πατριωτισμού, ένας τόπος που κράτησε την ελληνικότητά του επί αιώνες με ακατάβλητο πείσμα κι επιμονή», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την τελετή ανακήρυξής της σε επίτιμη δημότη Καστελορίζου, στη διάρκεια των εορτασμών της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού..
«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη σημερινή επέτειο απελευθέρωσης του νησιού και να διαβεβαιώσουμε ότι οι κάτοικοι του νησιού δεν θα αισθάνονται ποτέ μόνοι κι αβοήθητοι», υπογράμμισε η κ. Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της αντιφώνησής της, επισημαίνοντας ότι γνωρίζει τα προβλήματα του νησιού, αλλά και τις λύσεις που έχουν δρομολογηθεί. Η κυρία Σακελλαροπούλου στο λόγο της σημείωσε ακόμη: «Η έξαρση της επιθετικής ρητορείας από την τουρκική ηγεσία, υψώνει φραγμούς ανάμεσα στους λαούς, δημιουργεί καχυποψία και εχθρότητα, κλονίζει τους δεσμούς ανάμεσά τους. Και ξέρω, ότι ο πατριωτισμός σας δεν στηρίζεται στην αντιπαλότητα με τον γείτονα. Στηρίζεται στην εθνική αυτοπεποίθηση, στην περηφάνια για την μακραίωνη ιστορία του νησιού, στην άσβεστη μνήμη χιλιόχρονων αγώνων και θυσιών».
Αναφερόμενη στην επίσκεψή της στο Καστελόριζο η ΠτΔ δήλωσε τα εξής:
«Χαίρομαι που βρίσκομαι στην ιστορική Μεγίστη, τόπο μακράς ιστορίας και αδιάσπαστης ελληνικότητας. Χαίρομαι που βρίσκομαι στο Καστελλόριζο και βλέπω τη σημαία μας να κυματίζει παντού, να υψώνεται περήφανη, ακόμα και ζωγραφισμένη στον βράχο. Χαίρομαι που συναντώ τέτοια ομορφιά, τέτοια αισιοδοξία, τέτοιο φρόνημα – το ίδιο φρόνημα που βοήθησε τους προγόνους σας να διατηρήσουν αλώβητες θρησκεία και γλώσσα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και τους στήριξε στις πολλαπλές δοκιμασίες, τις οποίες υπέστη το νησί στη διάρκεια του εικοστού αιώνα…Το Καστελλόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας.
Δεν έχει απλώς κορυφαία στρατηγική σημασία για τη διαμόρφωση και διεκδίκηση των δικαίων της Ελλάδας. Έχει ακόμα μεγαλύτερη ηθική σημασία. Είναι ο τόπος που συμπυκνώνει την έννοια του πατριωτισμού, στην ύψιστη έκφρασή της. Ο τόπος που έμεινε ελληνικός, σε πείσμα κάθε επιβουλής. Ένας τόπος αγκυρωμένος στο ανατολικό άκρο του ελληνικού αρχιπελάγους, που κράτησε τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά του επί 5.000 χρόνια. Ένας τόπος που οι άνθρωποί του, αποδεκατισμένοι από τους πολέμους αλλά πάντοτε μαχητές, ταγμένοι στη ζωή κι όχι στον θάνατο, προσπέρασαν την καταστροφή, ξανάχτισαν τα πυρπολημένα τους σπίτια, δούλεψαν, πάλεψαν, ανάστησαν το νησί, αποφασισμένοι να σηκώσουν στους ώμους τους το μέλλον του. Με ακατάβλητο πείσμα και επιμονή. Φέρνοντας στο νου τον στίχο του Γιώργου Σεφέρη: «Φτέρνα της δύναμης/ θέληση ανίσκιωτη».