Ελλάδα

Διαδήλωση στο Σύνταγμα κατά της μάσκας και του εμβολίου για τον κορωνοϊό [pics]

Διαδήλωση μάσκες: Σημειώθηκαν και μικρές εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Κατά της μάσκας και του εμβολίου για τον κορωνοϊό διαδηλώνουν σήμερα Κυριακή (13 Σεπτεμβρίου) οι πολίτες, στο κέντρο της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, οι διαδηλωτές που εναντιώνονται στη χρήση μάσκας αλλά και στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος το απόγευμα της Κυριακής. Στο σημείο μαζεύτηκαν δεκάδες διαδηλωτές με συνθήματα όπως «Λέμε όχι στο εμβόλιο – φόλα».

Μάλιστα, σημειώθηκαν και μικρές εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega αλλά η ένταση δεν κράτησε για πολύ. Και να αναφέρουμε πως το εν λόγω κίνημα δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά έχουν γίνει αντίστοιχες πορείες σε όλο τον κόσμο.

Διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας σε όλο τον κόσμο

Υπερβολικά πορώδεις για να συγκρατήσουν τον ιό ή αντίθετα ύποπτες ότι πιθανόν να προκαλέσουν ασφυξία σε αυτόν που τις φοράει αναφέρουν μερικοί «ειδικοί», με τις θεωρίες αυτές να χρησιμεύουν συχνά ως επιχειρήματα μέσα στις διαδηλώσεις «εναντίον της μάσκας» οι οποίες στρέφονται εναντίον των μέτρων για τη μάχη κατά της πανδημίας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, την ώρα που υπάρχουν τόσες ψευδείς πληροφορίες που αποδομούνται τους τελευταίους μήνες από πολυάριθμους επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η λανθασμένη ιδέα ότι υπάρχει κίνδυνος «υποξίας», κατάσταση κατά την οποία υπάρχει έλλειψη οξυγόνου σε επικίνδυνο βαθμό, ο οποίος προκαλείται από τις μάσκες είναι μία από τις πιο διαδεδομένες. Ορισμένοι έχουν αναρτήσει μάλιστα δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες ισχυρίζονται ότι οι μάσκες μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν. Όμως, η μάσκα δεν προκαλεί ανεπάρκεια οξυγόνου, όπως εξήγησαν πολυάριθμοι γιατροί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλές οι θεωρίες των… ειδικών

«Οι σοβαρές μυκητιασικές λοιμώξεις (που συνδέονται με τους μύκητες) είναι σπάνιες», τονίζει η Φρανσουάζ Ντρομέ, υπεύθυνη της μονάδας Μοριακής Μυκητολογίας και του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Διεισδυτικών Μυκητιάσεων του Ινστιτούτου Παστέρ. «Στις συνιστώμενες συνθήκες χρήσης, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αναπτυχθούν μύκητες στο εσωτερικό μιας μάσκας», διαβεβαιώνει. «Για να μουχλιάσει μια μάσκα, θα πρέπει να την αφήσεις, για παράδειγμα, υγρή μέσα σε ένα δωμάτιο γεμάτο μούχλα ή μέσα σε κοπρόχωμα για εβδομάδες», προσθέτει υπενθυμίζοντας πως πρέπει να αλλάζουμε μια μάσκα κάθε τέσσερις ώρες.

Τέλος, η θεωρία σύμφωνα με την οποία οι μάσκες αφήνουν τον ιό να περάσει είναι κι αυτή πολύ δημοφιλής και συχνά λέγεται πως τα κενά στις μάσκες είναι μεγαλύτερα από τον ιό. Η χειρουργική μάσκα όμως, δεν λειτουργεί σαν σουρωτήρι, αλλά σαν φίλτρο σύμφωνα και με άλλες φυσικές αρχές (αδράνεια και ηλεκτροστατική έλξη…) ούτως ώστε να εμποδίζει όσο το δυνατόν περισσότερα σταγονίδια, ακόμη και μικρά, να περάσουν, σύμφωνα με τον Ζαν – Μισέλ Κουρτί, καθηγητή Φυσικής στη Σορβόννη και ερευνητή στο εργαστήριο Kastler Brossel.