Ελλάδα

Άνοιγμα σχολείων: Η νέα πραγματικότητα στα σχολεία – Έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές

Άνοιγμα σχολείων: Το μέτρο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο είναι αυτό της χρήσης μάσκας από παιδιά και εργαζόμενους, αν και τονίζεται πως όλα είναι έτοιμα.

Έτοιμα να υποδεχθούν και πάλι μαθητές φαίνεται πως είναι τα σχολεία σε όλη τη χώρα, με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να αγωνιούν για το πώς θα εξελιχθεί η πρώτη ημέρα επιστροφής.

Όπως διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. «Αναγνωρίζουμε ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολείο. Τα σχολεία θα ανοίξουν και όλα θα είναι έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, έκανε έκκληση προς όλους να αντιμετωπίσουμε την ημέρα έναρξης των σχολείων με ψυχραιμία και αισιοδοξία. «Έχουμε ήδη την πρώτη παρτίδα γρήγορων τεστ τα οποία χρησιμοποιούμε στη Λέσβο και δρομολογούμε και την προμήθεια και άλλων. Τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας από ότι τα είχαμε πάει στην πρώτη φάση», σημείωσε ο κος Μητσοτάκης.

Τα «SOS» για το πρώτο κουδούνι

Έτσι, μάσκες, σχολαστικός καθαρισμός χεριών και εξοπλισμού και συχνός αερισμός αιθουσών είναι τα βασικά κομμάτια που συνθέτουν την εικόνα της νέας σχολικής χρονιάς, που αρχίζει από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία ακόμη ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, που έχει τη «σφραγίδα» του κορωνοϊού και της προφύλαξης από αυτόν.

Το μέτρο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο είναι αυτό της χρήσης μάσκας από παιδιά και εργαζόμενους στον χώρο του σχολείου, με τους επιστήμονες και τους αρμόδιους υπουργούς να επαναλαμβάνουν την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητά του. Η χρήση μάσκας, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης, προκρίθηκε από τους ειδικούς ως «όπλο» ενάντια στη διασπορά του ιού, δεδομένου ότι ήταν πολύ σημαντική η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων. Από το υπουργείο Παιδείας έχει τονιστεί ότι ένα ικανό χρονικό διάστημα θα αφιερωθεί (ανάλογα και τις ηλικίες των μαθητών) στην εκπαίδευση για τη σωστή χρήση της μάσκας και γενικότερα στην τήρηση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του ιού.

Ποιοι δήμοι έχουν λάβει τις μάσκες;

Κατά την πρώτη ημέρα στο σχολείο, αναμένεται να διανεμηθούν, όπου έχουν ήδη φτάσει, οι μάσκες που προορίζονται για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή. Άλλωστε, στα σχολεία όλης της χώρας βρίσκονται οι υφασμάτινες μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό, ώστε όλοι οι μαθητές να παραλάβουν, τουλάχιστον, από μία κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ως προς τη διανομή των μασκών, αυτή έχει γίνει στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ έγινε και η αποστολή σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη και Πελοπόννησο ενώ από το Σάββατο ξεκίνησε η διανομή μασκών στην Αττική. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ενημερώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταφοράς μασκών σε όλους τους δήμους. Και εντός της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διανομή και των υπολοίπων μασκών σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό.

Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τα σχολεία

Τα βήματα που προβλέπει το πρωτόκολλο για τα σχολεία ανέπτυξε την Παρασκευή, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου:

  • Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση.
  • Η ομάδα κρούσης, που συστήνεται από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.
  • Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση κρουσμάτων θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid-19 και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.
  • Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό, θα μεταφέρεται άμεσα σε καλά αεριζόμενο χώρο και θα φοράει μάσκα. Μετά την απομάκρυνσή του, ο χώρος θα καθαρίζεται.
  • Ανάλογα με την περίπτωση, την ένταση των συμπτωμάτων και την κρίση του θεράποντα ιατρού, το άτομο που θεωρείται ύποπτο κρούσμα θα κριθεί αν θα υποβληθεί σε τεστ. Εφόσον υποβληθεί και είναι αρνητικό, θα επιστρέψει στη σχολική κοινότητα μετά από 24 ώρες από την υποχώρηση του πυρετού. Εάν το τεστ βγει θετικό και εφόσον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, θα επιστρέψει μετά από 10 μέρες.
  • Ο υπεύθυνος για τον κορονοϊό είναι επιφορτισμένος επιπλέον με την καταγραφή και αναγνώριση των στενών επαφών (όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο). Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.
  • Στην περίπτωση που στην ίδια σχολική μονάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.
  • Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, εάν δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών (δηλαδή δεν είναι αδέρφια ή δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου) και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εντός 14 ημερών, τότε θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο