Οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξανάρχισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) έκρινε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν.
Φαίνεται πως το «πράσινο φως» έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Υγείας (MHRA) της Βρετανίας, σημειώνοντας πως πλέον ήταν ασφαλές να προχωρήσουν οι δοκιμές, σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε η εταιρεία σήμερα Σάββατο (12 Σεπτεμβρίου). Θυμίζουμε πως οι δοκιμές διακόπηκαν αυτήν την εβδομάδα μετά την ανεξήγητη ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους εθελοντές. Ειδικότερα, ο εθελοντής αυτός φέρεται να παρουσιάζει νευρολογικά συμπτώματα που συνδέονται με μια σπάνια φλεγμονή στον νωτιαίο μυελό, με την ονομασία εγκάρσια μυελίτιδα.
Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ωστόσο, αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για το θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν οι δοκιμές. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει άλλες ιατρικές πληροφορίες για το θέμα ενώ όλοι οι ερευνητές και οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την εξέλιξη αυτή.
Από την άλλη, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι θα είναι γνωστό ως το τέλος του έτους αν το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας κατά του κορωνοϊού προσφέρει προστασία στους ανθρώπους, εφόσον ο βρετανοσουηδικός όμιλος μπορέσει να επαναλάβει σύντομα τις κλινικές δόκιμες που ανεστάλησαν.
Το κινεζικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο ήδη από τον Δεκέμβριο
Πάντως, στον «αγώνα» είναι και η Βραζιλία με τις κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού του κινεζικού εργαστηρίου Sinovac να έχουν «εξαιρετικά θετικά» αποτελέσματα. Μάλιστα, μια εκστρατεία ανοσοποίησης σε μεγάλη κλίμακα θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με ό,τι δήλωσε ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο.
Το εμβόλιο που ονομάζεται CoronaVac βρίσκεται τώρα στην τρίτη φάση, δηλαδή στο τελευταίο στάδιο κλινικών δοκιμών πριν από την έγκρισή του. Αυτό έχει δοκιμαστεί σε χιλιάδες εθελοντές σε έξι πολιτείες της χώρας, μεταξύ των οποίων το Σάο Πάολο, που είναι αυτό που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό στη Βραζιλία, με περισσότερα από 850.000 κρούσματα και 31.430 θανάτους.