Πολιτική

Κόντε ΕΕ: «Να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα στην πράξη»

Κόντε ΕΕ: Τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης δίνουν έμφαση στις θέσεις του Ιταλού πρωθυπουργού για την Ελλάδα, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στάση της ΕΕ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν τα ιταλικά ΜΜΕ στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης Med7 που φιλοξενήθηκε στην Κορσική.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «το κύριο σημείο είναι ότι πρέπει να εκφράσουμε ισχυρή αλληλεγγύη, όχι μόνον θεωρητική αλλά συγκεκριμένη στους φίλους της Ελλάδας και της Κύπρου που αντιμετωπίζουν μονομερείς τουρκικές ενέργειες. Ως Ιταλία και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κάναμε πάντα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον».

Επίσης, ο Τζουζέπε Κόντε πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλει να επιβεβαιώσει τον ηγετικό της ρόλο στην Μεσόγειο, πρέπει να παίξει έναν ρόλο στο ύψος των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας και να προάξει τον καθορισμό μιας νέας περιφερειακής τάξης, η οποία να θέσει στο επίκεντρο της αξιοπιστία της, το κύρος της, πετυχαίνοντας και την κοινή ανάληψη ευθύνης».

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό και καθηγητή Νομικής, η Ευρώπη βασίζεται στην ευημερία, στην ασφάλεια, στην διαχείριση της μετανάστευσης και στην προαγωγή της κοινωνίας των πολιτών και του πολιτισμού. Ο Κόντε, τέλος, θέλησε να αναφερθεί σε ρήση του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού και χριστιανοδημοκράτη ηγέτη Άλντο Μόρο, ο οποίος δολοφονήθηκε από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Ο Μόρο, από τους κορυφαίους Ιταλούς πολιτικούς του περασμένου αιώνα, είχε υπογραμμίσει: «κανείς δεν καλείται να διαλέξει ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την μεσογειακή ταυτότητα. Διότι η Ευρώπη, στο σύνολό της, βρίσκεται στην Μεσόγειο».

Να σημειώσουμε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων της Διάσκεψης ή Διακήρυξη της Αζαξιό, όπως ονομάστηκε από την πόλη της Κορσικής που φιλοξένησε τη σύνοδο, εκφράζεται η πλήρης στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην Τουρκία.

Στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών. Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.