Επεισόδιο μεταξύ του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στο Θέμα FM 104,6, αναφέρθηκε στο επεισόδιο λέγοντας ότι όλα ξεκίνησαν όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε περισσότερο από τον επιτρεπόμενο χρόνο τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του. Τότε ο ευρωβουλευτής εξέφρασε διαμαρτυρία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να του απαντά «αν δεν θέλετε να ακουστεί η άποψή μου θα φύγω».
Ο κ. Ανδρουλάκης του ανταπάντησε, λέγοντας ότι «εδώ γίνεται διάλογος και όχι μονόλογος». Ωστόσο, κανείς δεν πρόλαβε να θέσει οποιοδήποτε ερώτημα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, καθώς συνολικά η ομιλία του έκανε ρεκόρ χρόνου, 42 λεπτά.
Μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, οι Σοσιαλδημοκράτες, θα καταθέσουν σχετικό ψήφισμα την επόμενη εβδομάδα, ώστε να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στη Τουρκία. Ο κ. Ανδρουλάκης παράλληλα, διερωτήθηκε γιατί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δεν ζήτησε να συμπεριληφθεί στη λίστα κυρώσεων, εφόσον είναι κάτι που έχει αποφασίσει η Ένωση από τον Οκτώβριο, όταν και η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία.
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου – « Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για διάλογο»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μιλώντας την Πέμπτη, στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι η«Γερμανία μάς ζήτησε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία, αλλά “αυτοί έδειξαν ότι δεν ήταν έτοιμοι για διάλογο”.
Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις και ως εκ τούτου αποφασίστηκαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. «Θα προχωρούσαμε σε κοινό ανακοινωθέν στις 7 Αυγούστου. Ωστόσο, λίγο αργότερα, δυστυχώς, η Ελλάδα επικύρωσε τη συμφωνία με την Αίγυπτο», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία υποστήριξε τις προσπάθειες μεσολάβησης της Γερμανίας και πως ο ίδιος συμφώνησε να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. “Ωστόσο, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε” συμπλήρωσε.«Ανταποκριθήκαμε θετικά στην ανακοίνωση από τον γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στις 3 Σεπτεμβρίου. Όμως η Ελλάδα είπε “ναι” στην αρχή, αλλά ύστερα από την εξήγηση του γενικού γραμματέα είπαν όχι».
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, ο ίδιος τόνισε:
«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις. Αλλά αν η Ελλάδα επιμείνει, τότε επιμένουμε και στις προϋπόθεσεις μας». Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου κάλεσε την ΕΕ να παραμείνει αμερόληπτη στη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία για το θέμα με τα θαλάσσια σύνορα.