Η Άγκυρα κατήγγειλε ως «προϊόν προκατάληψης» τη διακήρυξη των νότιων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Τουρκία προτάσσει ως «προϊόν προκατάληψης» την τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι προειδοποίησαν χθες, Πέμπτη (10 Σεπτεμβρίου), την Άγκυρα για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της εξαιτίας των ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο.
«Τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα προκατάληψης, δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.
Παράλληλα, ο Τούρκος εκπρόσωπος τόνισε πως η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. Ο Ακσόι αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως η Ελλάδα πρέπει «να καθίσει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ώστε να επιτευχθεί διάλογος και συνεργασία στην περιοχή ενώ προσέθεσε πως η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.
«Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου και είναι υποψήφια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προκειμένου να υπάρχει διάλογος και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, πρώτα η Ελλάδα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις, οι Ελληνοκύπριοι να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους, και στην κατανομή εσόδων για έρευνα και εκμετάλλευση πόρων υδρογονανθράκων, και να μην εμπλέκουν την ΕΕ στα δικά τους συμφέροντα», δήλωσε επίσης ο Τούρκος αξιωματούχος.
Μάλιστα, ακολουθώντας τη «γραμμή» του Τούρκου προέδρου, ο Ακσόι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη στάση τους. «Δεν υπάρχει αλληλεγγύη με το άδικο…», κατέληξε λέγοντας ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Σε αυτό σημείο να θυμίσουμε πως η Τουρκία κατήγγειλε ως «αλαζονικές» τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέκρινε τις ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης».