Την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να συντονιστεί με τη διεθνή κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των ευάλωτων ομάδων που φιλοξενούνται στη Μόρια εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους. «Λυπούμαστε βαθιά για τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω εκτόπιση χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ανθρωπιστικούς μας εταίρους για την αξιολόγηση των αναγκών και συνεχίζουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης κρίσιμης βοήθειας όπως τροφή, νερό, στέγη και προστασία σε ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, η Μόργκαν Ορτέιγκους υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονταν με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος, εξέφρασε την εκτίμησή της και αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση. «Εκτιμούμε τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να συντονιστεί με τις διεθνείς και ανθρωπιστικές κοινότητες προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των πιο ευάλωτων ατόμων.
Βοήθεια από το Βέλγιο – Στέλνει γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό
Η Ολλανδία πρότεινε να παραλάβει 100 μετανάστες, εκ των οποίων οι μισοί ανήλικοι, από τους χιλιάδες που έμειναν άστεγοι μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας. «Η ολλανδική κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο αίτημα της Ελλάδας να παραλάβει μια ομάδα ανηλίκων και οικογενειών μετά τα τραγικά γεγονότα στον καταυλισμό της Μόριας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Άνκι Μπρέκερς-Κνολ, μετά το μπαράζ πυρκαγιών που κατέστρεψαν τη δομή φιλοξενίας.
Σύμφωνα με αυτό το κείμενο, η Ολλανδία είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει 50 ασυνόδευτους ανήλικους και άλλους 50 γονείς με παιδιά. «Σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση (…) επιβάλλονται έκτακτες πρωτοβουλίες», πρόσθεσε ο υφυπουργός. Νωρίτερα σήμερα, η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν μια πρωτοβουλία για να φιλοξενηθούν στην Ευρώπη περίπου 400 ανήλικοι από τη Μόρια.
Ένα C130 με γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό αναχωρεί το Σάββατο για τη Λέσβο μετά την καταστροφή στη Μόρια, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου. Ειδικότερα, ο Φιλίπ Γκοφάν σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μετά από αίτημα για βοήθεια, ενεργοποίησα την επιχείρηση B-Fast (μηχανισμός άμεσης επέμβασης). 13 γιατροί και νοσηλευτές εξειδικευμένοι μαζί με εξοπλισμό αναχωρούν αυτό το Σάββατο με C130 για τη Λέσβο».