Κόσμος

ΕΕ Τουρκία: Ετοιμάζεται η λίστα των κυρώσεων – Όλα όσα εξετάζονται

ΕΕ Τουρκία: Έντονες είναι οι διπλωματικές διεργασίες με «φόντο» τις κυρώσεις κατά της γειτονικής χώρας που προκαλεί εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Φαίνεται πως ετοιμάζεται η λίστα με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής της DW.

Είναι ξεκάθαρο πως σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής, στην οποία θα συζητηθεί ο κατάλογος κυρώσεων που θα επιβληθούν εάν η Άγκυρα δεν σταματήσει την προκλητική της συμπεριφορά. Με τις μέχρι τώρα μεσολαβητικές προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας για εκτόνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο να μην έχουν αποφέρει «καρπούς», η Κομισιόν αλλά και ομάδες εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επεξεργάζονται τη λίστα την κυρώσεων κατά της Τουρκίας ενόψει της συνόδου Κορυφής.

Ελλάδα και Κύπρος είναι οι χώρες που πιέζουν για να μην καθυστερήσει η διαδικασία της οριστικής κατάρτισης της λίστας, με τη Λευκωσία να απειλεί ανοικτά με βέτο στην απόφαση για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, αν δεν ληφθούν ανάλογες αποφάσεις και για την Άγκυρα, την ώρα που ο Ζοζέπ Μπορέλ, παράλληλα με τη λίστα των πιθανών κυρώσεων που πρότεινε το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ στα τέλη Αυγούστου, έχει αναλάβει την αποστολή της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία προκειμένου να την πείσει να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά είναι κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει πετύχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη DW, προς το παρόν δεν έχει αποκαλυφθεί σε ποιους και τι ακριβώς μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις στη γειτονική χώρα. Όμως, ο Μπορέλ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αφορούν μόνο σε μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά και σε εταιρείες που μετέχουν στις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες, «σε όλους όσοι συνδέονται με το πρόβλημα», δηλαδή στα πλοία και γεωτρύπανα, για τα οποία θα κλείσουν τα λιμάνια της ΕΕ και δεν θα μπορούν να προμηθεύονται ανταλλακτικά, αλλά και σε συγκεκριμένες τράπεζες που χρηματοδοτούν τις ιδιοκτήτριες εταιρείες.

Το επόμενο βήμα είναι να επιβληθούν κυρώσεις κατά ολόκληρων κλάδων της τουρκικής οικονομίας. Αυτό αφορά σε τομείς «στους οποίους η οικονομία της Τουρκίας είναι στενά συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή» αλλά και την τελωνειακή ένωση που διευκολύνει μια σχεδόν αφορολόγητη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ και την οποία η Άγκυρα επιθυμεί από καιρό να επεκτείνει. Στο πλαίσιο των κυρώσεων θα μπορούσε να αποφασιστεί ακόμα και ο οριστικός τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι που απαιτεί ανοικτά η Αυστρία, μα άλλα κράτη μέλη δεν εμφανίζονται ακόμη έτοιμα για ένα τέτοιο βήμα. «Η τελωνειακή ένωση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι τα ισχυρότερα διπλωματικά χαρτιά που θα μπορούσε να… παίξει η ΕΕ», αναφέρεται στην ανταπόκριση της DW.

Και όπως εκτιμά ο αναλυτής της δεξαμενής σκέψης «Carnegie» στις Βρυξέλλες, Σινάν Ουλγκέν, στην Τουρκία δεν ιδρώνει το αυτί της ηγεσίας μπροστά σε μια τέτοια προοπτική, επειδή «δεν πιστεύουν στην Άγκυρα ότι θα υπάρξει ποτέ ομοφωνία στην ΕΕ για τέτοιες κυρώσεις. Κι αυτό είναι αντιπαραγωγικό. Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει ομόφωνα. Κι αυτό θα οδηγήσει στο να είναι σε κάθε περίπτωση οι κυρώσεις αρκετά μετριασμένες ώστε να ωθήσουν την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά», επισημαίνοντας ότι στοχευμένες κυρώσεις κατά ατόμων ή εταιρειών δεν θα έχουν νόημα γιατί δεν θα έχουν επίδραση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο