Ελλάδα

Ισχυρός σεισμός στην Αττική

Σεισμός Αττική: Σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική το πρωί της Παρασκευής.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τον Κορινθιακό, σημειώθηκε στις 6:01 το πρωί της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου. Η δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε ανατολικά των Αλκυονίδων.

Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα 5 χιλιόμετρα. Στα 4,2 Ρίχτερ εκτιμά το μέγεθος του σεισμού και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, υπολογίζοντας το εστιακό βάθος στα 15 χιλιόμετρα.

Γεράσιμος Χουλιάρας: Ο σεισμός ήταν επιφανειακός

Με ανάρτησή του στα social media ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας, διευκρινίζει πως η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή με βάθος 11,7 χλμ. και το επίκεντρο της σε απόσταση 50 χλμ. ΔΒΔ της Αθήνας. “Σεισμός 4,2 Ρίχτερ καταγράφηκε στις έξι το πρωί με επίκεντρο στον ανατολικό Κορινθιακό. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός με βάθος 11,7 χλμ. και το επίκεντρο του σε απόσταση 50 χλμ. ΔΒΔ της Αθήνας. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση απευθυνθείτε στο εικοσιτετραώρο επιχειρησιακό κέντρο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και στην ιστοσελίδα http://www.gein.noa.gr/el/” έγραψε χαρακτηριστικά.

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ καταγράφηκε στις έξι το πρωί με επίκεντρο στον Ανατολικό Κορινθιακό. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός με…

Gepostet von Gerasimos Chouliaras am Donnerstag, 10. September 2020

Οι συμβουλές της Πυροσβεστικής σε περίπτωση σεισμού

Συμβουλές από την  Υπηρεσία για το τι να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού, τόσο κατά τη διάρκειά του, όσο και μετά.

Αναλυτικά:

  • Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α).
  • Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους
  • Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια.
  • Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.
  • Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
  • Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
  • Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
  • Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα.