Πολιτική

Ο όρος στη συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας που αλλάζει τις ισορροπίες

Συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας: Υπάρχει ένας όρος στο μνημόνιο που ετοιμάζονται να υπογράψουν οι δύο χώρες, ο οποίος θα αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν. Το ραντεβού των δύο ηγετών, που ήταν προγραμματισμένο, κράτησε σχεδόν δύο ώρες και τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η κοινή αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο και τα εξοπλιστικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι περισσότερα θα αποκαλύψει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, στην ομιλία του.  Άλλωστε, η Γαλλία είναι η πιο σταθερή και αξιόπιστη σύμμαχος της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να το δείχνει σε κάθε ευκαιρία.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βηματοδότη» υπάρχει ένας όρος στη συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία που θα αλλάξει τις ισορροπίες. Ο γαλλικός παράγοντας έρχεται να χαλάσει τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο καθώς η συμφωνία Μακρόν – Μητσοτάκη περιλαμβάνει τον όρο που δεν ήθελε ο Τούρκος πρόεδρος. Η Γαλλία αν η Τουρκία προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα της επίθεσης θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στη μάχη και… με τη βούλα πλέον.

Πώς θα γίνει αυτό και τι προβλέπει η συμφωνία; Το ρεπορτάζ του «Βηματοδότη» είναι διαφωτιστικό: Εκείνο που έχει περισσότερη σημασία είναι ο όρος «στρατιωτική συνδρομή» που θα υπάρχει στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, όταν αυτή υπογραφεί. Αυτό σημαίνει ότι εάν μια χώρα ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την άλλη θα την έχει.

Ή ότι μπορεί στην Ελλάδα να ελλιμενίζονται γαλλικά πλοία ή να σταθμεύουν στρατιωτικά αεροπλάνα. Εξαρτάται τι ακριβώς θα προβλέπει η συμφωνία. Πάντως ένας τέτοιος όρος υπάρχει στην κυπρογαλλική αμυντική συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωψτόπουλου με τη Γαλλίδα συνάδελφό του, Φλοράνς Παρλί είναι πυκνές. Ακόμα και τον Αύγουστο, όταν στη Γαλλία κλείνουν τα πάντα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επικοινωνούσε με την κ. Παρλί, παρόλο η Γαλλίδα υπουργός βρισκόταν στη Νορμανδία για διακοπές.

Αύγουστος ήταν όταν, με εντολή του προέδρου Μακρόν ήρθαν στη Μεσόγειο (εκεί όπου οι στόλοι Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται απέναντι ο ένας στον άλλον) ένα θηριώδες γαλλικό ελικοπτεροφόρο και μια γαλλική φρεγάτα, ενώ δύο Rafale προσγειώθηκαν στη Σούδα. Άλλα τρία Rafale βρέθηκαν στην Κύπρο όπου τα συνάντησαν τα ελληνικά F-16 σε κοινές ασκήσεις.