Πολιτική

Μητσοτάκης – Μακρόν: Σήμερα η συνάντηση των δύο ηγετών – Έρχονται κυρώσεις για την Τουρκία

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συναντιούνται σήμερα στην Κορσική στέλνοντας μήνυμα συμμαχίας προς την Τουρκία. "Ή σταματάτε την επιθετική συμπεριφορά ή έρχεστε αντιμέτωποι με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκής Ένωσης" προειδοποιεί την Άγκυρα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στην Κορσική χτυπά η “καρδιά” της διπλωματίας σήμερα, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, επισφραγίζοντας έτσι το δόγμα “Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία”.

Με φόντο την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δυο τους θα στείλουν σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως τυχόν εξακολούθηση των ενεργειών στην περιοχή θα έχει ως αντίκτυπο τη σοβαρή επιδείνωση της ευρω – τουρκικής σχέσης, αλλά και επώδυνα αντίμετρα.

Εκτός από την κατάσταση στη Μεσόγειο, Μητσοτάκης και Μακρόν αναμένεται να συζητήσουν όλες τις λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών προκειμένου αυτές να οριστικοποιηθούν με στόχο να «πέσουν» οι υπογραφές εντός του μήνα. Επιπλέον, θα συζητήσουν για εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και αγορά οπλικών συστημάτων με σαφή προτεραιότητα τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, 4ης γενιάς, Rafale. Ορισμένα από τα αεροσκάφη αυτά θα είναι καινούρια και κάποια μεταχειρισμένα. Η αγορά τους προωθείται προκειμένου να γίνουν γρήγορα διαθέσιμα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενδεχομένως και εντός 12 μηνών, χρονικό διάστημα αρκετά σύντομο αν σκεφτεί κανείς τις διαδικασίες που απαιτούνται.

Εν τω μεταξύ γαλλικά ΜΜΕ δημοσίευσαν τις προηγούμενες ημέρες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Παρίσι φέρεται διατεθειμένο να δανείσει στην Ελλάδα δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες τύπου Φρεμ που ναυπηγήθηκαν το 2019.  Παρόντες στην ίδια Διάσκεψη της Κορσικής θα είναι επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αποχωρήσει για το γαλλικό νησί το μεσημέρι και το πρόγραμμα του, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου έχει ως εξής:

  • 15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής
  • 16:00 Συνάντηση του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμάνουελ Μακρόν
  • 17:30 Συμμετοχή στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του Μακρόν
  • 19:30 Κοινή συνέντευξη τύπου
  • 20:45 Επίσημο δείπνο

“Ή σταματάτε την επιθετική συμπεριφορά ή έρχεστε αντιμέτωποι με κυρώσεις από την ΕΕ”

Με άρθρο του που δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες TheTimes, FrankfurterAllgemeineZeitung, και LeMonde ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλύει τις ελληνικές θέσεις έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στο διεθνές ακροατήριο. «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο» τονίζει ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων.

«Εάν η Τουρκία επέλεγε τη γέφυρα, πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα εξακολουθούσε να έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μια φιλόδοξη, μακρόπνοη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα ήταν προς όφελος όλων. Οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση. Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί. Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου;» επισημαίνει.

Παράλληλα αναφέρεται και στη συνάντηση στο Βερολίνο και στην υπαναχώρηση της Τουρκίας από όσα συμφωνήθηκαν: «Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού».

«Η ρητορική της Τουρκίας ανήκει σε μια περασμένη εποχή. Μιλάει για εχθρούς, μάρτυρες, αγώνα και προθυμία να καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα. Αυτή είναι η γλώσσα και η συμπεριφορά μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η οποία απειλεί όχι μόνο δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ίδια την ΕΕ, γεγονός που προβληματίζει σοβαρά τα κράτη μέλη» καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο