Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει στο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας στη Μόρια. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε αποθήκη στην περιοχή, χωρίς να προκαλέσει ανησυχία αλλά αυτή η φωτιά ήταν αρκετή για να κάψει όποιο σημείο είχε μείνει ανέπαφο από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε την δομή.
Πιο συγκεκριμένα, φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης (10 Σεπτεμβρίου) κατακαίει τα ελάχιστα τμήματα του καταυλισμού της Μόριας που δεν είχαν καεί το βράδυ της Τρίτης, χθες Τετάρτη αλλά και σήμερα το πρωί. Η φωτιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία και προκάλεσε πανικό ανάμεσα σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες ζούσαν εκεί. Τράπηκαν σε φυγή και προστέθηκαν στο μήκους πολλών χιλιομέτρων υπαίθριο καταυλισμό στον δρόμο από το ΚΥΤ μέχρι την είσοδο της πόλης. Για το σβήσιμο της φωτιάς επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής και εναέρια μέσα.
Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, έγινε στάχτη νοσοκομείο ακριβώς απέναντι από τον καταυλισμό που είναι δωρεά για τις υγειονομικές ανάγκες των μεταναστών. Ένα νοσοκομείο 62 κλινών και 5 κλινών ΜΑΦ που έγινε δωρεά της Ολλανδικής Πρεσβείας και η στελέχωση απέμεινε να λειτουργήσει. Δεν υπάρχουν τραυματίες, όπως αναφέρεται στην ενημέρωση από το νοσοκομείο της Μυτιλήνης.
Πρόκειται για την πρώτη φωτιά, και τρίτη μέσα σε δύο ημέρες στη Μόρια,που ξέσπασε στο ΚΥΤ καταστρέφοντας όσες σκηνές είχαν απομείνει. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν και από αέρος. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, στο σημείο βρίσκεται και διμοιρία των ΜΑΤ καθώς υπάρχει πληροφορία για εγκλωβισμένα άτομα κοντά στο μέτωπο. Στην περιοχή σημειώνονται διαρκώς εκρήξεις, πιθανόν από τις φιάλες που χρησιμοποιούσαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Ωστόσο τα μέτωπα στη Μόρια είναι δύο, καθώς λίγο μετά το ξέσπασμα της μίας φωτιάς προέκυψε και δεύτερη εστία, περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά.
Η κατάσταση στο νησί παραμένει έκρυθμη
Στους δρόμους, τα δάση ακόμα και σε νεκροταφεία, οι πρόσφυγες, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά βρήκαν μια γωνία να ξεκουραστούν το βράδυ, έχοντας μαζί όσα προσωπικά αντικείμενα κατάφεραν να σώσουν. Την ίδια στιγμή κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες αντιδρούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις ζημιές. Η κατάσταση στο νησί παραμένει έκρυθμη ενώ η Λέσβος κηρύχτηκε για τέσσερις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Για πρώτη φορά κάτοικοι και πρόσφυγες θέλουν το ίδιο πράγμα, η Μόρια να κλείσει μια και καλή και το νησί να αποσυμφορηθεί την ώρα που οι τοπικοί παράγοντες της Λέσβου είχαν απευθύνει ουκ ολίγες φορές εκκλήσεις για αποσυμφόρηση του καταυλισμού, όπου η κατάσταση ήταν οριακή. Αποφασίζοντας να ρίξει… γέφυρες επικοινωνίας η κυβέρνηση, έστειλε κλιμάκιο στη Λέσβο, με τον δήμο να διαφωνεί κάθετα με τις προτάσεις της κυβέρνησης για εγκατάσταση των προσφύγων ξανά στο ΚΥΤ της Μόριας ή σε κλειστά στρατόπεδα.