Κατά καιρούς ο κόσμος έχει ασκήσει έντονη κριτική σε προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν βοήθησαν στο να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία. Η αλήθεια είναι ότι η τωρινή κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις για τον εκσυχρονισμό των υπηρεσιών του δημοσίου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Αυτή ξεκίνησε από την χθεσινή κατάθεση προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει 232 άρθρα. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατάργηση του φαξ για την αποστολή εγγράφων, διοικητικών και μη, μεταξύ των φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και των υπηρεσιών του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα το τέλος του φαξ δεν θα αργήσει να έρθει και επίσημα καθώς αυτό αναμένεται να γίνει από την 1η Οκτωβρίου.
Έρχεται και ο “Προσωπικός Αριθμός”
Παράλληλα στο σχέδιο νόμου υπάρχει και η καθιέρωση της ψηφιακής θυρίδας κάθε πολίτη και φορέα και του προσωπικού αριθμού ως αριθμού υποχρεωτικής επαλήθευσης της ταυτότητας των συναλλασσόμενων με το Δημόσιο. Στις θυρίδες των χρηστών τηρούνται τα έγγραφα που εκδίδουν τα φυσικά πρόσωπα μέσα από την πλατφόρμα, καθώς και τα δημόσια έγραφα που εκδίδονται από τους φορείς του Δημοσίου κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων. Ετσι, οι δημόσιοι φορείς θα μπορούν να στέλνουν δημόσια έγγραφα στη θυρίδα του χρήστη κατόπιν αίτησής του.
Ο Προσωπικός Αριθμός θα αποτελείται από δώδεκα αλφαριθμητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα εννέα που είναι αριθμητικά, θα αντιστοιχούν στον ΑΦΜ και χορηγείται μια φορά στο φυσικό πρόσωπο.. Η διαδικασία απόδοσης του Προσωπικός Αριθμός αναμένεται να ολοκληρωθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την καθιέρωση δημιουργίας των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων σε περίπου δύο χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Προσωπικός Αριθμός θα χορηγείται στο φυσικό πρόσωπο από τη γέννησή του και θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ εντός διετίας.
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η ίδρυση της εταιρείας «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» που θα αξιοποιήσει το «Ταμείο Φαιστός» με σκοπό την υλοποίηση επενδύσεων σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εφαρμογές πάνω στις τεχνολογίες 5G. Σημειώνεται πως το «Φαιστός” θα έχει ως αρχικό κεφάλαιο το 25% των εσόδων του Δημοσίου από τη δημοπρασία που θα διεξάγει η ΕΕΤΤ για τις άδειες 5G, δηλαδή περίπου 90 εκατ. ευρώ.