Από σήμερα και η Ολλανδία μετά την Βρετανία βάζει σε πορτοκαλί λίστα νησιά της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι υποχρεώνει σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από συγκεκριμένα ελληνικά νησιά. Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει από χθες ένα κύμα φυγής τουριστών από τα νησιά, που αλλάζουν πτήσεις προκειμένου να φτάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις χώρες τους, μιας και θα χρειαστεί να περάσουν ένα διάστημα σε καραντίνα.
Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του MEGA, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από αυτήν την απόφαση αν και δήλωσε πως η ελληνική πλευρά διατηρεί ερωτηματικά και η συζήτηση με τις δύο χώρες συνεχίζεται. «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αιφνιδιασμού. Η κάθε χώρα έχει δικαίωμα να προστατεύσει τους πολίτες της με τον τρόπο που θεωρεί η ίδια πρόσφορο», ανέφερε ο υπουργός.
Μερικός περιορισμός
Ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως η συζήτηση με τη Μ. Βρετανία και όλα τα στοιχεία που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά, είχαν σαν αποτέλεσμα η Βρετανία «να εισάγει για πρώτη φορά τη γεωγραφική, ανά περιοχές, εισαγωγή περιορισμών» και όχι να βάλει όλη τη χώρα στην «κόκκινη» λίστα.
Όσον αφορά τους τουρίστες που από το πρωί εγκαταλείπουν τη χώρα, ο υπουργός τόνισε ότι «δεν έχει παρατηρηθεί κανένας συνωστισμός, κανένα πρόβλημα, υπάρχουν πτήσεις» και χαρακτήρισε αναμενόμενο να υπάρχουν ακυρώσεις πτήσεων από τη στιγμή που υπάρχει περιορισμός.
Οι πληγές του τουρισμού
Οι ανακοινώσεις αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέο πλήγμα στον τουρισμό, με τις ακυρώσεις και τους τουρίστες να φεύγουν άρον – άρον. Ο υπουργός Τουρισμού, αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα της φετινής τουριστικής χρονιάς, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα είναι κοντά στους πολίτες που θα βιώνουν τις συνέπειες αυτής της πανδημίας».
Τι λέει ο Πρόεδρος των ξενοδόχων για τον τουρισμό φέτος
Μέχρι τον Αύγουστο ο τουρισμός στη χώρας μας ήταν δυο βήματα πίσω, τώρα είναι τρία αυτό είναι ξεκάθαρο λέει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος . Εκτός από την Μεγάλη Βρετανία, την ίδια οδηγία, για κάποιες περιοχές της χώρας θα βγάλει σήμερα και η Ολλανδία. Για παράδειγμα το πρόβλημα στην Κρήτη με την διασπορά του κορονοϊού εντοπίζεται στα Μάλια. Οι έλεγχοι έπρεπε να ήταν πιο αυστηροί. Η Κρήτη την πάτησε με τα Μάλια και την Γεωργιούπολη στη Χανιά. Όταν επιστρέφει ο τουρίστας στη Βρετανία και του λένε από που γύρισες εκείνος λέει από την Κρήτη δεν δίνει τα Μάλια ή την Γεωργιούπολη», αναφέρει ο Γρηγόρης Τάσιος
Και προσθέτει: «Δεν υπάρχουν τελευταίας στιγμής πτήσεις να το ξεκαθαρίσουμε αυτό όλες είναι προγραμματισμένες. Το αν κάποιος θελήσει ν αναζητήσει εισιτήριο για να επιστρέψει εδώ και τώρα από την μια είναι λογικό να το βρει ακριβότερο και από την άλλη δεν προλαβαίνει γιατί από αύριο στη χώρα του θα έχουν καραντίνα. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θέλουν να πουν οι Βρετανοί με όλα αυτά τα δημοσιεύματα. Η σεζόν έχει τελειώσει στην ουσία από τα 5,5 χιλιάδες ανοιχτά ξενοδοχεία τον Σεπτέμβριο θα μείνουν τα 2,5 χιλιάδες ανοιχτά. Πάμε για ένα πρόωρο κλείσιμο».