Πολιτική

Ανατολική Μεσόγειος: Νέες απειλές από τον Ερντογάν – Απαντά με συνάντηση Μακρόν ο Μητσοτάκης

Ανατολική Μεσόγειος: Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για τα ελληνοτουρκικά θέματα. Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για «μισοτελειωμένες» ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οριστικοποιεί τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο στην Κορσική.

Στραμμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και στις διπλωματικές κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων. Η Αθήνα απαντά με τον δικό της τρόπο στις νέες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας με μοναδικό “όπλο” της τον διάλογο.Σύμφωνα με χθεσινό φύλλο της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή ενώ θα κατευθυνθεί και βορειότερα φτάνοντας στα όρια των χωρικών υδάτων, στα 6 μίλια από το Καστελόριζο και τη Ρόδο. Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται λόγος και για ανανέωση της τουρκικής Navtex στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

«Οι δραστηριότητες του Oruç Reis στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται χωρίς διακοπή. Η Navtex, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις 25 του μήνα. Η έρευνα θα έχει ως βάση τα χωρικά ύδατα Καστελόριζου και Ρόδου» γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ενώ ζητά διάλογο προχωρά σε νέες απειλές.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (σ.σ. «φωτογράφισε» το Καστελόριζο) και αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Για να υποστηρίξουμε την ανεξαρτησία μας έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και την διπλωματία και την στρατιωτική μας ισχύ. Γι’ αυτό και μας λαμβάνουν υπόψη. Τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, χωρίς να πάρουν παράδειγμα από την ιστορία, προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να καταπατήσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Στο τέλος όμως θα αποδεχθούν την αλήθεια. Αυτοί που υψώνουν ανάστημα στην Τουρκία διακινδυνεύουν την ασφάλεια και την ευημερία του λαού τους. Εύχομαι, το λέω ξεκάθαρα, όταν έρθει η ώρα να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα. Αντί να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κι αντί να κάνουν τους νταήδες με τις μισοτελειωμένες στρατιωτικές δυνάμεις τους, αφήνω την ιστορία, τους λέω να εξετάσουν καλά τις διπλωματικές αλλά και τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις τα τελευταία 4 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του τουρκικού συμβουλίου.

Στις 10 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν:

Από την μεριά της, η Αθήνα επιδίδεται σε έναν διπλωματικό “πυρετό”. Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και οι κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού θα καθορίσουν -όπως φαίνεται- τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. «Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, MED 7, που θα διεξαχθεί στην Κορσική, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας. Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν» διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας προκειμένου αυτές να οριστικοποιηθούν με στόχο να «πέσουν» οι υπογραφές εντός του μήνα. Επιπλέον, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσουν για εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και αγορά οπλικών συστημάτων ενώ μεταξύ άλλων, φέρεται να υπάρχουν σκέψεις για αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale καθώς και τορπιλών. Ορισμένα από τα αεροσκάφη θα είναι καινούρια και κάποια μεταχειρισμένα. Η αγορά τους προωθείται προκειμένου να γίνουν γρήγορα διαθέσιμα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενδεχομένως και εντός 12 μηνών, χρονικό διάστημα αρκετά σύντομο αν σκεφτεί κανείς τις διαδικασίες που απαιτούνται.

Σημειώνεται πως χθες ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον ίδιο να έρχεται στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου.

«Διαπιστώνεται ήδη ότι οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν. Απαντάμε με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε – και το αποδείξαμε υπογράφοντας τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο – την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται.

Το μήνυμά μας – και το επανέλαβε πολλές φορές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,– είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν διερευνητικές επαφές. Πάντοτε, βέβαια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι ώστε, είτε να βρούμε λύση στη μόνη εκκρεμότητα που είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είτε να συντάξουμε συνυποσχετικό για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο