Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου. Τηρώντας πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του σχολικού τα σχολικά συγκροτήματα θα υποδεχτούν τα παιδιά σε μια χρονιά διαφορετική από τις προηγούμενες. Έχοντας κατά νου ότι είναι άγνωστο -στην παρούσα φάση- πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και το εάν θα υπάρξουν κρούσματα ή όχι, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή ειδικές διατάξεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι γονείς σε περίπτωση που νοσήσει το παιδί τους.
Στο νομοσχέδιο για την προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού η κυβέρνηση προσέθεσε διάταξη που προβλέπει πως οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό των τέκνων τους δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικά διάστημα, σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου.
Η άδεια αυτή χορηγείται είτε πρόκειται για βρέφη, είτε για προνήπια και νήπια, είτε για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είτε για παιδιά που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, καθώς και εάν πρόκειται για άτομα με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας. Η άδεια αυτή των 14 ημερών χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία των παιδιών.
Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της εν λόγω άδειας λαμβάνουν αποδοχές κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών. Ειδικά δε για τους εργαζομένους του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των ΔΕΚΟ, η ανωτέρω άδεια θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη. Οι εργοδότες θα υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της εν λόγω άδειας, καθώς και τη διάρκεια της.
Ακολουθεί το τι ισχύει για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σχολεία σε μια προσπάθεια των αρχών να υπάρξουν κρούσματα ανάμεσα στους μαθητές:
- Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού.
- Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική. Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
- Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού.
- Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και από οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα. Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα. Η κυβέρνηση θα διαθέσει μάλιστα δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.
Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας:
- Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
- Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους
- Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό