Ενιαία θα είναι πλέον, τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών της κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους, που θα εκδίδει ο e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σήμερα, Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, αναρτώνται τα ενιαία ειδοποιητήρια μηνός Ιουλίου του 2020 των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοτελώς απασχολούμενων με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 15η Σεπτεμβρίου.
«Μετά από την υλοποίηση της δέσμευσής μας για ενιαία πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων στην ίδια ημερομηνία, σήμερα προχωράμε σε κάτι εξίσου σημαντικό. Ακόμα ένα βήμα απλούστευσης και εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού συστήματος πραγματοποιείται στον e-ΕΦΚΑ ως αποτέλεσμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020 που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.
Η νέα απλουστευμένη και εκσυγχρονισμένη διαδικασία ειδοποίησης των ασφαλισμένων θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα βελτιώνει αισθητά την αποτελεσματικότητα του φορέα, θα μειώνει την γραφειοκρατία και θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι οι περιπτώσεις υπόχρεων ασφάλισης για επικούρηση και πρόνοια µη µισθωτοί φθάνουν τις 200.000 και ειδικότερα είναι:
• Μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕ∆Ε (πρ. ΕΤΑΑ), οι οποίοι ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.
• Γιατροί – υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ (πρ. ΕΤΑΑ), οι οποίοι ασφαλίζονται μόνο για εφάπαξ.
• Δικηγόροι Αθηνών του πρ. ΤΑΝ πρ. (ΕΤΑΑ), οι οποίοι ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.
• Δικηγόροι υπόλοιπης Ελλάδας (πρ. ΕΤΑΑ), οι οποίοι ασφαλίζονται για επικουρική
Οφειλές στον e-ΕΦΚΑ: Με 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις και από το 2021 η αποπληρωμή
Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις θα αποπληρωθούν τα χρέη της καραντίνας από εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες προς τον e-ΕΦΚΑ. Στη νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το ποσό ανέρχεται το συνολικό χαρτοφυλάκιο των “παγωμένων” χρεών προς τα Ταμεία, που διαμορφώθηκε στην περίοδο της κρίσης και της καραντίνας, με διαδοχικές αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τις οποίες πάγωσαν και μετακυλήθηκαν οι σχετικές υποχρεώσεις καταβολών προς τον Σεπτέμβριο.
Το 71%, δηλαδή τα 225 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε αναστολές ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων, δηλαδή εργοδοτικές και εργατικές εισφορές που αφορούν σε μισθωτούς απασχολούμενους, έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται πως οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών σε αναστολή, τόσο οι εργοδοτικές όσο και οι εργατικές, καλύπτονται κατά 100% από το κράτος και δεν βαρύνουν τον εργοδότη για όλη την χρονική περίοδο της αναστολής και μάλιστα στο ύψος του αρχικού ονομαστικού μισθού του εργαζομένου, με τον οποίο μπήκε στο καθεστώς της αναστολής.
Συνεπώς οι εισφορές που πάγωσαν και πήραν παράταση αποπληρωμής όσον αφορά στις επιχειρήσεις, είναι αυτές που «έτρεξαν» έως την απαγόρευση λειτουργίας ή έως την έναρξη της αναστολής συμβάσεων εργασίας. Τα υπόλοιπα 91 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 28,8% αφορούν σε ατομικές ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Συνολικά έχουν παραταθεί ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις του 4μήνου Φεβρουαρίου – Μαίου, οι οποίες ανεστάλησαν για επιχειρήσεις και επαγγελματίες και μεταχρονολογήθηκαν, ώστε να ξεκινήσουν να πληρώνονται από τέλη Σεπτεμβρίου και μετά.