Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει την επέλασή της σε ολόκληρο τον κόσμο με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά και να αυξάνεται και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που φεύγουν από τη ζωή εξαιτίας του φονικού ιού covid-19. Αυτό που απασχολεί τώρα τους γονείς είναι εάν το παιδί τους όταν δείξει κάποια συμπτώματα όπως βήχας, συνάχι κλπ έχει κολλήσει τον κορωνοϊό ή είναι μια απλή γρίπη, μια ίωση ή ακόμη και μια αλλεργία. Το σημαντικό αυτό ερώτημα έρχεται να απαντήσει με άρθρο του στο kiath.gr ο Μιχαήλ Δ. Τσούνης MD, PhD Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων και Παίδων – Στρατιωτικός Ιατρός και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό-2019 (SARS-CoV-2) καταγράφηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην πόλη Wuhan της Κίνας. Από τότε, χιλιάδες περιστατικά COVID-19 έχουν αναφερθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, αναγκάζοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει τη συγκεκριμένη νόσο πανδημία. Η επέλαση της νόσου είναι πλέον πραγματικότητα και στη χώρα μας.
Μάλιστα, συμβαίνει σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία πολλοί συμπολίτες μας εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, ιγμορίτιδας,κοινού κρυολογήματος ή εποχιακής αλλεργίας. Για το λόγο αυτό και προκειμένου σε πολλές περιπτώσεις να αποφευχθεί ο άσκοπος πανικός, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε με ποια συμπτωματολογία εμφανίζεται κάθε μία από αυτές τις νόσους καθώς και πώς μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε.
Η νόσος COVID-19 οφείλεται σε ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού. Για την ακρίβεια, κάποια κοινά στελέχη κορονοϊών μπορούν να προκαλέσουν ήπιες λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού, παρόμοιες με το κοινό κρυολόγημα. Μάλιστα, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα μολυνθεί από έναν ή περισσότερους από αυτούς τους ιούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Ο SARS-CoV-2 όμως είναι – όπως αναφέραμε – ένα νέο στέλεχος, προερχόμενο πιθανότατα από μετάλλαξη κάποιου προϋπάρχοντος. Αυτό τον καθιστά πολύ πιο επικίνδυνο καθώς ο πληθυσμός μη έχοντας αναπτύξει ανοσία είναι πολύ πιο ευάλωτος.
COVID-19 και κοινό κρυολόγημα
Ο COVID-19και το κοινό κρυολόγημα παρουσιάζουν συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι παρόμοια. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών(Centers for DiseaseControl and Prevention) τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος κορυφώνονται κατά τη δεύτερη με τρίτη ημέρα μετά τη λοίμωξη και περιλαμβάνουν:
- Φτάρνισμα
- Μπούκωμα και ρινικές εκκρίσεις
- Ερεθισμένο λαιμό
- Βήχα
- Οπισθορρινική καταρροή
- Ερεθισμένα μάτια
- Πυρετό (σπανιότερα)
Οι παραπάνω κλινικές εκδηλώσεις μπορούν να διαρκέσουν 10 με 14 ημέρες συνήθως όμως αποδράμουν νωρίτερα.
Τα συμπτώματα από λοίμωξη με κορονοϊό-2019 (SARS-CoV-2)μπορούν να ποικίλλουν, από ήπια έως πολύ σοβαρά, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Συνήθως εμφανίζονται εντός 7 έως 14 ημερών από τη μόλυνση και περιλαμβάνουν:
- Πυρετό
- Βήχα (ξηρό)
- Δύσπνοια
Λιγότερο συχνές εκδηλώσεις αποτελούν ο πονόλαιμος και η ρινική καταρροή (5%) καθώς και η διάρροια, η ναυτία και ο έμετος (1-2%). Ευτυχώς, οι περισσότεροιθα εμφανίσουν ήπια νόσηση. Σε σοβαρές περιπτώσεις όμως, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πνευμονία και να χρειαστεί διασωλήνωση.
Πόσο σοβαρή είναι η νόσος COVID-19 σε σχέση με το κοινό κρυολόγημα;
Το κοινό κρυολόγημα συνήθως δε συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η πνευμονία και οι βακτηριακές επιμολύνσεις που μπορεί να απαιτήσουν νοσηλεία σε νοσοκομείο. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας World Health Organization (WHO), η γρίπη ευθύνεται για 290.000 έως 650.000 θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως.Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κίνας, η θνητότητα από COVID-19 υπολογίζεται στο 3,4%. Φυσικά, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται ακόμη καθώς η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ποια είναι τα συμπτώματα της απλής γρίπης;
Η εποχιακή γρίπη είναι ακόμη παρούσα στον πληθυσμό προκαλώντας μία σειρά από συμπτώματα. Πρόκειται για μία κοινή λοίμωξη του αναπνευστικού η οποία προκαλείται από έναν ιό και προσβάλλει τη μύτη, το λαιμό και τα πνευμόνια. Συνήθως η διάρκειά της είναι 5-7 ημέρες. Τα πιο τυπικά συμπτώματά της είναι τα ακόλουθα:
- Πυρετός με ή χωρίς ρίγος
- Βήχας (συνήθως ξηρός)
- Κακουχία
- Πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις
- Καταρροή και μπούκωμα (μερικές φορές)
- Πονόλαιμος (μερικές φορές)
- Διάρροια (μερικές φορές στα παιδιά)
Πώς αντιμετωπίζεται η γρίπη;
Αρχικά, ο εμβολιασμός βοηθά σημαντικά στο να προληφθεί η λοίμωξη από γρίπη. Δυστυχώς, για τον κορονοϊό-2019 το εμβόλιο βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο. Αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο της γρίπης, ακόμη και αν νοσήσει, κατά πάσα πιθανότητα τα συμπτώματά του θα είναι πιο ήπια. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με γρίπη θα αναρρώσουν πλήρως χωρίς καμία ιδιαίτερη φαρμακευτική θεραπεία.
Συστήνεται η παραμονή στο σπίτι, η ξεκούραση, η λήψη πολλών υγρών και η αντιμετώπιση του πυρετού με παυσίπονα και αντιπυρετικά. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα αντιβιοτικά, παρ’ ότι έχουν θέση στην αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας, δε βοηθούν στις ιογενείς λοιμώξεις. Οι ιώσεις συνήθως χρειάζεται να κάνουν τον «κύκλο» τους. Σε περίπτωση όμως που τα συμπτώματα καλυτερέψουν αλλά μετά από μερικές ημέρες επανέλθουν, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσει ο ασθενής με το γιατρό του.