Αποκαλύφθηκε ο διάλογος που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΚΑΙ, Στόλτενμπεργκ και Παναγιωτόπουλος συναντήθηκαν στο Βερολίνο πριν μερικές ημέρες και όπως φαίνεται από τον διάλογο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας σήμερα Σάββατο (5 Σεπτεμβρίου) μέσα από την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στο γνωστό κανάλι, ο ΥΠΕΘΑ είχε ζητήσει ξεκάθαρα τη μεσολάβηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ για να αποσύρει η Τουρκία όλα τα πλοία.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο διάλογος που είχαν ο κος Παναγιωτόπουλος με τον Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν ο εξής:
- Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σε αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.
- Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;
- Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.
- Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;
- Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.
- Στόλτενμπεργκ: Και το Oruc Reis;
- Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Oruc Reis. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.
Τα «μάζεψε» μετά τις δηλώσεις του για διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας
Θυμίζουμε πως μόνο τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ διεξάγονται, αυτή τη στιγμή, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Παρασκευή (4 Σεπτεμβρίου) στις Βρυξέλλες, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. «Στόχος των συζητήσεων είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
«Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία για αυτό το μηχανισμό, ακόμη», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις, παρά για διαπραγματεύσεις. «Είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση», σημείωσε.
«Όσο υπάρχουν τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», υπογράμμισε.