«Άστραψε και βρόντηξε» ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Η Ελλάδα δεν νοείται να ξεκινήσει διάλογο, από τη στιγμή που επί ένα μήνα η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ο κος Λοβέρδος. ενώ όπως επεσήμανε, είναι γνωστές οι αρμοδιότητες του ΓΓ του ΝΑΤΟ, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η προσπάθεια να φέρει σε συνδιαλλαγή δύο μέλη του, τονίζοντας: «Αυτό, όμως, που δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει, είναι να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις των κρατών – μελών του Συμφώνου».
Και μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στις Βρυξέλλες, πως μόνο τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ διεξάγονται, αυτή τη στιγμή, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Στόχος των συζητήσεων είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ο κος Στόλτενμπεργκ.
«Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία ακόμα»
«Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία για αυτόν το μηχανισμό, ακόμα», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις, παρά για διαπραγματεύσεις.«Είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση», σημείωσε.
«Όσο υπάρχουν τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», υπογράμμισε. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε την ξεκάθαρη θέση της Αθήνας από την αρχή αφού οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ό,τι προέταξαν οι διπλωματικές πηγές.
«Σε κάθε περίπτωση», όπως ξεκαθάρισαν οι ίδιες πηγές, «έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».