Κόσμος

Handelsblatt: «Η Τουρκία βυθίζεται στην ύφεση»

Handelsblatt: Ολοένα περισσότερο βυθίζεται στην οικονομική ύφεση η Τουρκία. Η λίρα κατρακυλά και ο πληθωρισμός αυξάνεται.

Τεράστια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει η Τουρκία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Handelsblatt. «Η τουρκική οικονομία και κοινωνία αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξάνεται εκ νέου. Ταυτόχρονα η τουρκική λίρα χάνει σε αξία. Η τουρκική οικονομία κινδυνεύει με ένα επικίνδυνο σπιράλ συνεπειών. Εάν η λίρα απολέσει την αξία της τα εισαγόμενα προϊόντα θα γίνουν ακριβότερα. Αυτό θα συνεχίσει να αυξάνει τον πληθωρισμό. Και οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν ότι οι αποταμιευτές επενδύουν πιο συχνά σε σκληρά νομίσματα όπως το δολάριο – και έτσι αποδυναμώνουν περαιτέρω το εθνικό νόμισμα” τονίζεται στο δημοσίευμα.

Παράλληλα αναφέρεται πως “η Τουρκία δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση του κορωνοϊού”.

“Ο πραγματικός ένοχος για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας αλλού” διευκρινίζει και συνεχίζει : «Οι κρατικές τράπεζες έδωσαν φθηνά δάνεια σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα υποστήριξε τη λίρα ρίχνοντας δεκάδες δις δολάρια σε ξένο νόμισμα στην αγορά. Ταυτόχρονα, ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Ουσάλ απέφυγε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο. Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί τώρα να αποσύρει χρήματα από την αγορά χωρίς να επηρεάσει το βασικό επιτόκιο. Οι εμπορικές τράπεζες θα έχουν λιγότερη ρευστότητα στο μέλλον και οι απαιτήσεις για νέα προσωπικά δάνεια έχουν αυξηθεί. Ο αναλυτής της Goldman Sachs Mουράτ Ονούρ πιστεύει ότι η αδύναμη λίρα θα είναι ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο».

Αξίζει να τονιστεί πως εκτός των άλλων ο επενδυτικός οίκος Fitch Ratings υποβάθμισε τις προηγούμενες ημέρες το Επενδυτικό Ταμείο της χώρας επιβεβαιώνοντας παράλληλα, την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του Ταμείου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο «BB-».

Η ενέργειά του, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, ακολουθεί την αναθεώρηση σε αρνητικές, από σταθερές, των μακροπρόθεσμων προοπτικών της τουρκικής οικονομίας, στις 21 Αυγούστου, η οποία αξιολογείται με «ΒΒ-». Επίσης, ο Fitch εξηγεί πως κατατάσσει το Ταμείο με βάση τα κριτήρια της τουρκικής κυβέρνησης ως φορέα που σχετίζεται με την κυβέρνηση ενώ προσθέτει ότι εφάρμοσε μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω λόγω των ισχυρών δεσμών του Ταμείου με τη Δημοκρατία της Τουρκίας και του κινήτρου της τελευταίας να του παρέχει σημαντική οικονομική στήριξη σε περίπτωση που τη χρειαστεί.