Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί πως ήταν η γειτονιά σας ή η πόλη σας πριν από εκατομμύρια χρόνια. Ενώ πόσα likes κάνετε στα social media όταν κάποιος διαδικτυακός φίλος σας ξεθάβει παλιές φωτογραφίες που δείχνουν περιοχές πριν από δεκάδες χρόνια πριν. Τώρα έρχεται ένας διαδικτυακός διαδραστικός χάρτης ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δουν πού βρίσκονταν οι πόλεις τους πριν από 750 εκατομμύρια χρόνια.
Ο χάρτης ονομάζεται Ancient Earth Globe, τον σχεδίασε ο Αμερικανός παλαιοντολόγος και μηχανικός λογισμικού Ίαν Γουέμπστερ και διαθέτει μια σειρά εργαλείων που παρέχουν πληροφορίες για τη Γη, όπως για παράδειγμα πού εμφανίστηκαν τα πρώτα ερπετά ή το πρώτο λουλούδι. Σύμφωνα τον χάρτη αυτό, κατά τη διάρκεια της Ιουράσιας περιόδου, η υπερήπειρος Παγγαία που είχε ήδη σχηματιστεί δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν, άρχισε να διασπάται και οι ήπειροι να μεταφέρονται προς τις σημερινές τους θέσεις.
«Δείχνει ότι το περιβάλλον μας είναι δυναμικό και μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο επιστήμονας στο CNN. «Η ιστορία της Γης είναι μεγαλύτερη από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε και η τρέχουσα διάταξη των τεκτονικών πλακών και των ηπείρων είναι ένα ατύχημα του χρόνου».
Ο Γουέμπστερ αποφάσισε να δημιουργήσει αυτήν την ψηφιακή υδρόγειο ενώ μελετούσε τις τεκτονικές πλάκες και συγκεκριμένα την θεωρία ότι το εξωτερικό κέλυφος της Γης χωρίζεται σε κομμάτια που κινούνται πάνω από το μανδύα με το χρόνο, παρασύροντας τις ηπείρους μαζί τους. «Διαπίστωσα ότι τα υπάρχοντα δεδομένα ήταν δύσκολο να αναλυθούν και τα περισσότερα διαδραστικά μοντέλα ήταν ή λίγο παλιά ή δεν ήταν προσβάσιμα», δήλωσε ο Γουέμπστερ στο Live Scinece. «Μόλις μου ήρθε η ιδέα, έφτιαξα το μεγαλύτερο μέρος του έργου ενώ βρισκόμουν σε μια μακρά διεθνή πτήση».
Οι χρήστες μπορούν να πληκτρολογήσουν το όνομα μιας πόλης και να δουν σε ποιο μέρος του πλανήτη βρισκόταν πριν από εκατομμύρια χρόνια. Για παράδειγμα, πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια, η περιοχή που είναι σήμερα το Παρίσι, ήταν κάτω από το νερό. Πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, η γαλλική πρωτεύουσα ήταν κοντά στον Καναδά. Επίσης, ο χάρτης επιτρέπει στους χρήστες να μεταπηδούν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους όπου έχουν σημειωθεί «πρωτιές», όπως όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες πολυκυτταρικές μορφές ζωής ή τα πρώτα λουλούδια και τα ανθρωποειδή.
Ο χάρτης έχει δημιουργηθεί ως διαδικτυακή εφαρμογή που βασίζεται σε γεωλογικά μοντέλα που έχει αναπτύξει ο γεωλόγος και παλαιογεωγράφος Κρίστοφερ Σκοτέζε. Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί ένα λογισμικό που ονομάζεται GPlates που αναπτύχθηκε από το Caltech και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, απεικονίζει τις τεκτονικές ανακατασκευές πλακών με την πάροδο του χρόνου και το χρησιμοποιούν οι γεωλόγοι.